02.11.2023.

Prvi Srpski festival hodanja na trasi Gold gondole

JP „Gold gondola Zlatibor" je podržalo obeležavanje Srpskog festivala hodanja koji je po prvi put održan na trasi gondole. Više od 600 osnovaca i srednjoškolaca iz Zlatiborskog okruga, hodali su od početne do međustanice na Ribničkom jezeru. Uz druženje i zabavu, poslata je poruka o važnosti praktikovanja zdravog života, sporta i brige o životnoj sredini uz promociju turističkih potencijala Zlatibora.

Učesnici su se kretali kroz predele netaknute prirode na trasi gondole predvođeni turističkim vodičem koji im je predstavio Zlatibor iz novog ugla.

„Gold gondola kroz svoje aktivnosti, kao društveno odgovorno preduzeće, promoviše zdrave stilove života među kojima su i sportske aktivnosti. Šetanje je besplatna i vrlo korisna aktivnost za opšte zdravlje organizma, a ujedno vrlo lagana i bez velikih napora. Našla je mesto u portfoliju naših aktivnosti za ovu sezonu. U saradnji sa Udruženjem Sport za sve mi smo se pridružili ovoj akciji i podržali je jer smatramo da je trasa Gold gondole bila pravo mesto da se održi prvi Srpski festival hodanja koji ćemo omasoviti u narednim godinama. Jako je važno što se odazvao veliki broj dece školskog uzrasta čime pokazujemo koliko je sport važan, a podjednako je važno da mi iz javnog sektora promovišemo sport i zdrave stilove života kroz praktične primere“, poručila je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor" Bojana Božanić.

Dejan Jovanović, iz Udruženja „Sport za sve", naglašava da Festival hodanja promoviše druženje, zdrav život, kao i međunarodno okupljanje po ugledu na takve festivale u svetu kakav pretenduje da postane.

„Danas promovišemo sport i benefite koje donosi hodanje jer svima nam je poznato da je Svetska zdravstvena organizacija preporučila ovu aktivnost barem tri puta sedmično. Manifestacij anij etakmičarskog karaktera i u njoj mogu da učestvuju različite generacije, a vodeći računa o promociji zdravog života i zaštiti životne sredine, medalje za učesnike smo napravili od drveta“, rekao je Jovanović.

Cilj je da Srpski festival hodanja postane tradicionalna manifestacija koja će narednih godina, pored lokalnih učesnika, okupljati i turiste, kaže Nevena Majstorović iz Turističke organizacije Zlatibor, dodajući da će ova vrsta manifestacije dodatno obogatiti ponudu Zlatibora i privući veći broj posetilaca.

Učesnicima su, na međustanici gondole, dodeljene zahvalnice i medalje uz poruku da će Srpski festival hodanja postati tradicionalna manifestacija na Zlatiboru. Pokrovitelji manifestacije su: Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, JP „Gold gondola Zlatibor" i JKP „Vodovod Zlatibor" Čajetina.

Video možete pogledati ovde.

Želite li da budete u toku ?