Tornik

Najviši vrh Zlatibora Tornik je ujedno i krajnja stanica zlatiborske Gold gondole odakle se pruža nezaboravan pogled na sve četiri strane sveta. Sa Tornika se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor… U živopisnom pejzažu posetioci mogu napraviti predah i zabeležiti lepe trenutke na fotografijama pored atraktivnih belih krila, zlatnog rama ili na ljuljaškama sa kojih se vidi ceo Zlatibor kao na dlanu. Na krajnjoj stanici nalazi se i suvenirnica u kojoj putnici mogu pronaći autentične predmete inspirisane motivima gondole i prirode na Zlatiboru.

Na krajnjoj stanici gondole planirani su brojni zabavni sadržaji koji će upotuniti boravak na trasi najduže gondole na svetu. U ambijentu okruženom četinarima posetiocima će na raspolaganju biti restoran sa staklenom baštom koji će pružati osećaj jedinstva sa prirodom i uživanje u nesvakidašnjem vidikovcu. Boravak na Torniku obogatiće sve popularnija “šetnja među krošnjama” koja predstavlja savremeni oblik aktivnog odmora za moderne turiste željne inovativnih sadržaja.

Pored popularnih ski staza i zimskih sadržaja, posetioce na Torniku očekuju i raznovrsni sadržaji u letnjoj sezoni:

 • Planinski biciklizam
 • Staze za pešačenje
 • Vožnja skuterom i kartingom
 • Tjubing staza
 • Mini golf
 • Avantura park
 • Multifunkcionalni tereni

Planinski biciklizam (cross country)

Predviđene rute za cross country biciklizam:

 1. Ruta Ribnica – polazi od vrha Tornika preko prevoja, šumskog i ribničkog puta, zatim ski puta pored Stankovog potoka (makadam, zemljani put) – dužina rute je 3,5 km, a težina je 2/5
 2. Ruta Beli kamen – polazi od vrha Tornika preko prevoja, Đurovića groblja, Ribnice, zatim preko Belog kamena i Ječmišta (asfaltni put) – dužina rute je 12 km, a težina 3/5
 3. Ruta Previja – polazi od vrha Tornika preko prevoja, Tokovića kose, naselja Ribnica i Ječmišta (zatravljeni put, makadam, asfaltni put, zemljani put) – dužina rute je 5,3 km, a težina je 3/5
 4. Ruta Vidikovac – u pripremi – polaziće od vrha Tornika preko Vrščića, šumskim putem i ski putem pored Stankovog potoka (zemljani put, makadam) – težina rute je 3/5

Ovog leta ljubitelje planinskog biciklizma na Torniku očekuju nove biciklističke staze. Staza Marići, koja je prilgođena rekreativcima i ljubiteljima blagih terena, dužine je oko 3 kilometara. Prostire se na različitim podlogama, pa će svi oni koji odluče da probaju ovu stazu imati prilike da biciklu voze po travi, kamenoj i zemljanoj podlozi. Početna tačka odakle staza počinje je na 1115 m nadmorske visine, a završava se na 1082 m nadmorske visine. Pored ove staze, posetioce očekuje nova downhill staza, kao i staza za mountain cart. Obe staze će prolaziti kroz makadamsku podlogu, zemljani i travnati put, a za ljubitelje ekstrmnijih vožnji biće postavljene i određene prepreke. 

U centru Tornik moguće je rentirati bicikle, a prevoz do vrha Tornika omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala.

Pre korišćenja biciklističkih ruta, neophodno je da budete upućeni u pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma:

Vožnja skuterom i kartingom

Isprobajte vožnju skuterom i kartingom niz dečju stazu.

Staze za pešačenje

Zlatibor je zbog mešanja morskog i planiskog vazduha i velike koncentracije joda poznat kao vazdušna banja joda. Staze predviđene za pešačenje pružaju dvostruki užitak, i svež vazduh i upoznavanje sa prirodom.

Dečije igralište

Mesto gde počinju zabava i prijateljstva. Odlično opremljeno igralište u prirodi za vaše mališane.

Tjubing staza (letnje sankanje)

Priprema, pozor, sad i spust sa gumom niz tjubing! Sankajte se i leti.

Bob na šinama

Atrakcija na šinama u punom spustu. Zabavite se sa najmilijima i uživajte u dodatnoj dozi adrenalina.

Mini golf teren

Na trenutak zamislite da ste profesionalni golf igrač i prepustite se čarima ovog sporta. Organizute svoj mini turnir i učinite igru još zanimljivijom.

Multifunkcionalni teren

Povedite ekipu na nadmorsku visinu i odigrajte jedan basket ili mini fudbal, možda jedan tenis meč… što da ne? Na Torniku postoji teren vrhunskog kvaliteta za ove sportove.

Zip lajn

Zip lajn predstavlja pravi adrenalinski užitak. Preletite planinu na “sopstvenim” krilima i osetite čari prirode.

Veštačka stena

Popnite se i osvojite vrh sveta! Penjanje na veštačkoj steni pruža neverovatnu zabavu.

Detaljne informacije na sajtu Skijališta Srbije: