Turistička ponuda

Zbog svojih prirodnih odlika i sve bolje ponude, Zlatibor je stasao u izuzetan sportsko-rekreativni turistički centar, kako za pripreme vrhunskih sportista, tako i za aktivnosti rekreativaca. Sezona traje tokom cele godine. Zima je rezervisana za zimske atrakcije na Torniku i Obudojevici, ali i na Ribničkom jezeru koje je uglavnom zimi zaleđeno i predstavlja prirodni teren za klizanje. Leti je Zlatibor destinacija za odmor u prirodi, kupanje i razne aktivnosti na vodi – jezeru i bazenima, dok je u proleće i jesen rezervisan za kongresni turizam. Zaštitni znak Zlatibora su i brojne pešačke staze, pašnjaci i vidikovci.

Šta posetiti

Boravak na Zlatiboru upotpunjuje se odlascima na obližnja izletišta. 

Sirogojno

Sirogojno je selo na 30 km od centra Zlatibora u kome je moguće posetiti etno muzej Staro selo sa autentičnim kućama i domaćinstvima starim i više od dva veka. Ovo selo je poznato u svetu i po ručno izrađenim, prepoznatljivim, džemperima. Kompletan doživljaj može biti upotpunjen lokalnim specijalitetima u etno restoranu, koji poslužuje goste u duhu srpskih običaja i tradicije.

Gostiljski vodopad

Pri povratku iz sela Sirogojna možete posetiti Gostiljski vodopad na 25 km od centra Zlatibora. Mlaz vode koji pada sa visine od 20 m visoke krečnjačke litice je jedinstven i specifičan prizor i u letnjoj i u zimskoj sezoni. Nizvodno od velikog, formira se niz manjih vodopada i slapova što predstavlja posebnu atrakciju. Vodopad i okolina predstavljaju poseban ambijent za turiste zbog efektnog fotografisanja .

Stopića pećina

Posetite usput i Stopića pećinu koja je proglašena Spomenikom prirode prve kategorije i spada u grupu dvadeset najvećih pećina u Srbiji. Legenda kaže da je u njoj zakopano blago Nemanjića (dinastija koja je vladala Srbijom 1166 - 1371). Ljubitelje prirode posebno raduje pešačka staza kroz šumu koja vodi do ove čuvene pećine. Kroz pećinu dugačku 1.961 m protiče ponornica Trnavski potok, pa se ona smatra rečnom pećinom. 

Ribničko jezero

Ribničko jezero se nalazi na putu za manastir Uvac i udaljeno je od Zlatibora 8 kilometara. Veštačko jezero, dugačko 2.000 metara, delimično okruženo četinarskom šumom, čuveno je po bistroj vodi i različitim vrstama riba, privlačno je za sportski ribolov. Atraktivnog izgleda u izvanrednom prirodnom ambijentu uz planinarske i biciklističke staze privlači veliki broj šetača i rekreativaca.

Najnovija turistička atrakcija na Zlatiboru je multimedijalna fontana otvorena 30. juna na Dan opštine Čajetine. Posle rekonstrukcije Kraljevog trga i obnovljenog izgleda samog jezera koje je napunjeno čistom izvorskom vodom, ovaj najpoznatiji simbol zlatne planine krasi i novi multifunkcionalni park.

Ovaj zahtevan projekat osmišljen je pre dve godine, a glavni sadržaj parka je Fontana koja se sastoji iz više segmenata.

''Air flow'' čine dve velike fontane koje, pored toga što imaju dekorativnu funkciju, takođe prečišćavaju vodu, i to tako što se voda meša s vazduhom. Poseban segment su dva džeta (sudaraju se mlaznice) sa imenima Tara i Zlatibor (mesto gde se voda igra, pleše).

Glavna fontana je multimedijalna, jer omogućava razne medijalne sadržaje preko lasera i video projektora. Na vodenom bimu, dugačkom 30 a visokom 10 metara, može uživo da se emituje video projekcija, kao i ona unapred pripremljena. Tu su 23 mlaznice vode, od kojih 12 ide ravno u visinu do 18 metara, a 11 su plešuće. Svaka mlaznica je nezavisna i opremljena je sa odgovarajucom opremom za programirani rad u sistemu i zeljenom programu. Sve mlaznice su opremljene odgovarajucim podvodnim RGBW reflektorima sa DMX kontrolom za rad fontane u nocnom rezimu.

Oprema video i laserske tehnologije sadrži video projektor za video projekcije na vodenom ekranu i 3 lasera. Video projektor i jedan laser smešteni su u posebnoj tehničkoj prostoriji iz koje se šalje slika i programirani laserski snop na vodeni ekran u jezeru i omogucuju prikazivanje video projekcije i scenske efekte ogromnih mogucnosti sinhronizovanih sa vodenim i svetlodnim efektima ili odvojeno. Ugrađena su još dva lasera na stubovima izvan prostorije u kome su smesteni Video projektor i laseri i ova tehnologija omogucuje zeljene scenske efekte na vodenom ekranu ili na veštačkoj magli iznad jezera i trgu koja je formirana pomocu opreme koja se postavlja oko jezera.

Na dnu jezera nalazi se zvezdano nebo sa 200 svetlosnih tačaka.

Oko jezera su motivi ''Staza ljubavi'', ''Dečja staza''- „Staze zabave“ (sa dečjim motivima)

Na Kraljevom trgu se nalaze svetlosni gobovi sa motivima Zlatibora, kao i motivima određenih manifestacija, praznika, dečjim i drugim.

Velika je prednost što Zlatibor poseduje pre svega jedinstvenu prirodu. Ona u sklopu sa svetlosnim efektima formira ambijent koji stvara emocije, gde pored toga posetioci doživljavaju dinamički spektakl u samom jezeru sa čistom izvorskom vodom.

Dino park

DINO PARK ZLATIBOR pruža jedinstvenu celodnevnu i višednevnu zabavu i edukaciju za sve uzraste: porodice sa decom, decu iz vrtića, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i pasionirane avanturiste. Prvi i jedini Dino park u regionu prostire se na površini više od 3 ha na atraktivnoj lokaciji parka Čigota Zlatibor.

Sportski sadržaji

Pored pešačkih, Zlatibor je ispresecan biciklističkim i trim stazama. Aktivnosti poput jahanja, paraglajdinga, kartinga i tenisa dostupne su svim turistima. U zimskom periodu na raspolaganju su i 4 ski staze, staze za nordijsko skijanje i idealni uslovi za biatlon. Vežbališta za aktivan odmor čine ovu planinu pogodnom, kako za aktivne sportiste, tako i za rekreativce. 

Više informacija o zabavnim sadržajima Tornik

Manifestacije

Više informacija o ponudi na sajtu Turističke organizacije Zlatibora