Turistička ponuda

Zbog svojih prirodnih odlika i sve bolje ponude, Zlatibor je stasao u izuzetan sportsko-rekreativni turistički centar, kako za pripreme vrhunskih sportista, tako i za aktivnosti rekreativaca. Sezona traje tokom cele godine. Zima je rezervisana za zimske atrakcije na Torniku i Obudojevici, ali i na Ribničkom jezeru koje je uglavnom zimi zaleđeno i predstavlja prirodni teren za klizanje. Leti je Zlatibor destinacija za odmor u prirodi, kupanje i razne aktivnosti na vodi – jezeru i bazenima, dok je u proleće i jesen rezervisan za kongresni turizam. Zaštitni znak Zlatibora su i brojne pešačke staze, pašnjaci i vidikovci.

Šta posetiti

Boravak na Zlatiboru upotpunjuje se odlascima na obližnja izletišta. 

Sirogojno

Sirogojno je selo na 30 km od centra Zlatibora u kome je moguće posetiti etno muzej Staro selo sa autentičnim kućama i domaćinstvima starim i više od dva veka. Ovo selo je poznato u svetu i po ručno izrađenim, prepoznatljivim, džemperima. Kompletan doživljaj može biti upotpunjen lokalnim specijalitetima u etno restoranu, koji poslužuje goste u duhu srpskih običaja i tradicije.

Gostiljski vodopad

Pri povratku iz sela Sirogojna možete posetiti Gostiljski vodopad na 25 km od centra Zlatibora. Mlaz vode koji pada sa visine od 20 m visoke krečnjačke litice je jedinstven i specifičan prizor i u letnjoj i u zimskoj sezoni. Nizvodno od velikog, formira se niz manjih vodopada i slapova što predstavlja posebnu atrakciju. Vodopad i okolina predstavljaju poseban ambijent za turiste zbog efektnog fotografisanja .

Stopića pećina

Posetite usput i Stopića pećinu koja je proglašena Spomenikom prirode prve kategorije i spada u grupu dvadeset najvećih pećina u Srbiji. Legenda kaže da je u njoj zakopano blago Nemanjića (dinastija koja je vladala Srbijom 1166 - 1371). Ljubitelje prirode posebno raduje pešačka staza kroz šumu koja vodi do ove čuvene pećine. Kroz pećinu dugačku 1.961 m protiče ponornica Trnavski potok, pa se ona smatra rečnom pećinom. 

Ribničko jezero

Ribničko jezero se nalazi na putu za manastir Uvac i udaljeno je od Zlatibora 8 kilometara. Veštačko jezero, dugačko 2.000 metara, delimično okruženo četinarskom šumom, čuveno je po bistroj vodi i različitim vrstama riba, privlačno je za sportski ribolov. Atraktivnog izgleda u izvanrednom prirodnom ambijentu uz planinarske i biciklističke staze privlači veliki broj šetača i rekreativaca.

Dino park

DINO PARK ZLATIBOR pruža jedinstvenu celodnevnu i višednevnu zabavu i edukaciju za sve uzraste: porodice sa decom, decu iz vrtića, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i pasionirane avanturiste. Prvi i jedini Dino park u regionu prostire se na površini više od 3 ha na atraktivnoj lokaciji parka Čigota Zlatibor.

Sportski sadržaji

Pored pešačkih, Zlatibor je ispresecan biciklističkim i trim stazama. Aktivnosti poput jahanja, paraglajdinga, kartinga i tenisa dostupne su svim turistima. U zimskom periodu na raspolaganju su i 4 ski staze, staze za nordijsko skijanje i idealni uslovi za biatlon. Vežbališta za aktivan odmor čine ovu planinu pogodnom, kako za aktivne sportiste, tako i za rekreativce. 

Više informacija o zabavnim sadržajima Tornik

Manifestacije

Više informacija o ponudi na sajtu Turističke organizacije Zlatibora