Kako se rodila ideja za gondolu?

Ideja datira od sredine prošlog veka kada je tadašnji saziv opštinskog rukovodstva imao ideju da vazdušno poveže Zlatibor sa njegovim vrhovima, Tornikom i Čigotom, ali nije krenuo u njenu realizaciju.

 Početkom 2000-ih je počelo intenzivnije da se radi na toj ideji, njenim rešenjima i priča o gondoli postala je sve aktuelnija. Želja je bila da se turistička ponuda Zlatibora obogati jednom nesvakidašnjom atrakcijom, a Zlatibor približi renomiranim svetskim turističkim centrima. Od 2006. se aktivno krenulo u izradu idejnog rešenja, izradu studija, a tokom studijskih poseta po poznatim evropskim turističkim centrima došlo se do vrednih iskustava i saznanja koja su bila od velike pomoći tokom izrade i relizacije ovog projekta. Put od ideje do realizacije je bio težak i pun neizvesnosti. Naime početkom 2012. godine sproveden je tender za nabavku opreme, a godinu dana kasnije je potpisan i prvi ugovor sa francuskim proizvođačem „Poma“. Zbog birokratskih poteškoća je bilo potrebno sačekati još dve godine do početka radova. Tek 19. avgusta 2015. godine, na veliki verski praznik, Preobraženje, postavljen je kamen temeljac na lokaciji današnje početne stanice gondole u samom centru Zlatibora. Konačno je u avgustu 2020. godine, opet na Preobraženje, puštene su prve kabine na žicu u sklopu završnih testiranja pred puštanje u komercijalnu upotrebu, a 11. januara 2021. prevezeni su i prvi putnici od centra Zlatibora do vrha Tornika. 

Zanimljivost je i da poznati srpski pesnik, Ljubivoje Ršumović, poreklom iz zlatiborskog sela Ljubiša, imao je jedan svoj dečački san o gondoli: da se đaci voze iz Donjeg do Gornjeg Ljubiša na putu od kuće do škole “vozom na nikakav pogon“.

Njegova priča kreće ovako: „Ja ću vam ispričati jednu kratku priču o ovom crtežu koji je nastao pre 67 godina u Ljubišu. Ja sam ga nacrtao. Nacrtao sam svoj san po kome iz Gornjeg Ljubiša do Donjeg Ljubiša pravim jednu, ja sam to nazvao ‘lakomica’ – jedno korito drveno po kome bi na točkićima vagoni vodili nas đake iz gornjeg sela do škole šest kilometara i vraćali nas posle podne iz škole kući. Dakle, to je đački voz na nikakav pogon, osim zemljine teže.” “Lakomice“, prema rečima Ljubivoja Ršumovića, označava drveno korito kojim se voda „lako“, preko kamenjara, prevodi od reke do vodeničnog badnja.

“E sad, smislio sam čak u to vreme kako i da se vrati, jer iz Gornjeg Ljubiša bi išlo normalnim padom, a onda sam to ja napisao u toj svesci koju sam sačuvao. Onda bi milicija, koja ništa ne radi i sedi kod Mila Pećinara u kafani i pije pivo, dok smo mi na časovima, podigla celu tu ‘lakomicu’ da opet imamo pad prema gornjem selu.“

Najduža gondola na svetu!

Zlatiborska Gold gondola – ponos celog Zlatibora - za veoma kratko vreme postala je ne samo najveća atrakcija, već i pravi turistički zamajac čitavog regiona.

Sa svojom trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža je jednosegmentna panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika/h u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika/h, kreće se maksimalnom brzinom od 6 m/s. Vožnja od početne stanice u centru Zlatibora do krajnje stanice na najvišem vrhu Torniku, traje oko 30 minuta i pri tom se prelazi visinska razlika od 531m.

Jedna od retkih instalacija ovog tipa koja radi tokom cele godine, zahtevala je dosta vremena i truda uloženog u redovno i pravovremeno održavanje. Redovni tehnički pregledi rade se svakog meseca, omogućavaju da naša gondola radi nesmetano i sa što manje prekida. Prevesti oko 400 000 putnika za nešto malo više od godinu dana govori direktno tome u prilog. Samo u prvoj godini od početka rada Gold gondole prevezeno je 250 000 putnika, a do kraja avgusta ove godine oko 150 000.

Iza nas je godina obeležena neslućenim uspehom, ogromnom medijskom pažnjom, obaranjem rekorda, nagradama i ostalim priznanjima. Gold gondola je i ponosni dobitnik nagrade „Turistički cvet“ za 2021. godinu koji dodeljuje Turistička organizacija Srbije za doprinos unapredjivanju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga. Ova nagrada se u kontinuitetu dodeljuje već 36 godina, a Gold gondola je ovo prestižno priznanje osvojila već u prvoj godini svog rada. Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“ dobitnik je ,,Zlatiborske povelje“, najvišeg priznanja Skupštine opštine Čajetina, koja se dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za postignute izuzetne rezultate u proteklom periodu. 

Ono što posebno raduje je i veliki broj prevezenih stranih turista, pogotovo onih sa izuzetno udaljenih destinacija, kojih je na Zlatiboru, iz godine u godinu, sve više i koji nisu propuštali priliku da se provozaju ovom velikom atrakcijom. Brojne grupe turista iz Indije, Pakistana, Kine, Egipta, Malte i ostalih dalekih zemalja, obavezno su u svoj plan putovanja uključile vožnju gondolom. Pored njih, imali smo čast i da ugostimo potpredsednika Vlade Rusije, ambasadore Češke i Egipta, a poseban kuriozitet bila je i poseta dvoje aktivnih ruskih kosmonauta koji su, i pored svog izuzetno atraktivnog poziva, bili impresionirani vožnjom i svim lepotama koje Zlatibor ima da ponudi. Vožnja preko prelepih krajolika naše planine je u više navrata inspirisala putnike i dala divan, romantični povod za nekoliko prosidbi koje su se dogodile u našim kabinama. Ekipa „Nacionalne geografije“, renomiranog, svetski poznatog TV kanala i naučno-popularnog magazina, snimila je emisiju o „Gold gondoli“ kao svetskoj atrakciji i najdužoj panoramskoj gondoli. 

Pored svega, tokom cele godine nismo zaboravili na humanitarni i društveno-odgovorni karakter koji kao javno preduzeće svakako imamo, pa smo redovno davali svoj doprinos kroz poklon vožnje deci sa posebnim potrebama i pokroviteljstva različitim manifestacijama.

Ovako uspešna prva godina rada koja je iza nas, postavila je jako visoke standarde za svaku sledeću godinu, a na nama je da te standarde ispunjavamo i pomeramo naviše.