Zlatibor

Planina Zlatibor u jugozapadnoj Srbiji, visine 1.496 m, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu.

Uređeni turistički kapaciteti Zlatibora nude bogatu ponudu i atraktivne sadržaje. Zastupljeni su različiti vidovi turizma: zdravstveno-lečilišni, tranzitni, sportsko-rekreativni i manifestacioni. Zlatiborski kraj je domaćin mnogih kongresnih skupova, a izletništvo i seoski turizam postaju sve značajniji. U velikom broju vila, vikendica, odličnih hotela i restorana, letnjih kupališta i raznovrsnih sadržaja svakodnevno uživa i do 25 hiljada posetilaca.

Ova planina ima oko 100 snežnih dana godišnje pogodnih za skijanje. Ski centar smešten je na najvišem vrhu ZlatiboraTorniku (1.496 m), koji je ujedno i najveći ski centar Zapadne Srbije za alpsko i nordijsko skijanje, sa raznovrsnim stazama ukupne dužine preko 10km.

Klima na Zlatiboru je subalpska, a naročito je pogodna za lečenje svih disajnih problema. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko -2,5 ᵒC, a najtopliji je avgust, kada temperature u proseku dostižu oko 15 ᵒC. Najviši vrhovi Zlatibora su: Tornik (1.496 m), Čigota (1.422 m) i Liska (1.356 m).

 Opština Čajetina administrativni je centar Zlatibora, a najbliži grad je Užice.

Vazduh kao lek

U blagotvorne činioce planine ubraja se i čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i čuvena „ruža vetrova“ koja se javlja na području Zlatibora zbog mešanja planinske i morske vazdušne struje. Dokazano je da je ovo područje pogodno za lečenje raznih plućnih bolesti, anemije, poremećaja metabolizma i drugih bolesti koje se leče u Institutu za štitastu žlezdu i metabolizam „Zlatibor. Okosnicu rada Instituta čine tretmani zasnovani na rekreativnim programima i pravilnoj ishrani.

Počeci turizma na Zlatiboru

Tradicija organizovanog turizma započeta je krajem XVII veka kada je Zlatibor važio za mondensku destinaciju imućnih koji su ispod njenih, tada mnogobrojnih, zlatnih borova pronalazili lek bolestima duše i tela. Godine 1893. kralj Aleksandar I Obrenović ručao je na mestu današnjeg veštačkog jezera, i ta se godina smatra zvaničnim početkom organizovanog turizma na Zlatiboru. Nakon boravka kralja Petra I Karađorđevića, početkom 20. veka, sagrađeni su i prvi smeštajni objekti: hotel „Kraljeva voda“ i vila „Čigota“.