Priprema jela po starim receptima predstavlja užitak i svakako upotpunjuje turističku ponudu Zlatibora. Ove letnje sezone petak na zlatiborskoj gondoli je dan posvećen promociji zdravih stilova života i ukusima zdravih zalogaja, pa je tako danas petak, 11. avgust bio dan posvećen degustaciji tradicionalnog, a zdravog zlatiborskog specijaliteta – kačamaka – od koga je lokalno stanovništvo vekovima živelo i kada se sve iz majke Zemlje dobijalo.
Zlatiborska kuhinja i gostoprimstvo lokalnog stanovništva nadaleko su poznati i prepoznatljivi. Gold gondola i kompanija „Zlatiborac“ su brojnim posetiocima gondole danas pružili priliku da na jednom mestu vide kako se sprema, a potom i da degustiraju jedno od najpoznatijih domaćih jela – kačamak. Samom pripremom u prirodi, uz strpljiva objašnjenja ljubaznog kuvara Mikija kako se pravi, saznali su i da, iako se radi o vrlo rasprostranjenom jelu od kukuruznog brašna, to je jelo koje dosta zavisi od volje kuvara ili domaćice koja ga sprema. Jelo je vrlo ukusno i prija kada se jede samo, ali u zlatiborskom kraju se obavezno služi sa sirom, kajmakom, kiselim mlekom ili mlekom, a najbolje ide uz „Zlatiborac" tanku slaninu i domaće čvarke.Stariji posetioci su se sa zadovoljstom prisetili hrane svog detinjstva za koju kažu da „baš zahvaljujući kačamaku i proji su i danas ovde iako su se približavaju kraju devete decenije života“. Mladim ljudima su poručili da se što pre vrate prirodi, „da uzoru dedine neuzorane njive, da pokose nepokošene livade, da obnove stada, jer od asfalta se ne živi“.
Ova prava gozba i mali gastronomski praznik završila se u dobrom raspoloženju i razmeni recepata između posetilaca gondole i domaćina, uz obećanje da će postati tradicija. Na kraju, zajednička poruka koju su želeli da pošalju svima jeste: Vratimo se majci prirodi, ako hoćemo zdravo da živimo!
Sledeća degustacija se očekuje već narednog petka, 18. avgusta od 14 do 16 časova, kada će svi posetioci gondole imati priliku da probaju pastu sa vrganjima i „Zlatiborac" tankom slaninom.