28.05.2024.

„Šetnja za zdravlje“ kao prevencija i edukacija

„Šta ćete danas uraditi za svoje zdravlje?“, ujedno je slogan i poruka „Šetnje za zdravlje“ koja je održana na međustanici povodom maja meseca zdravlja na Gold gondoli u saradnji sa užičkim Savetovalištem „Jefimija“. Izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i mentalno zdravlje bile su glavne teme ovog događaja na kome su učesnice usvojile korisne informacije i savete za lepši i kvalitetniji život. Šetnju je vodila Svetlana Blagojević, vodič programa Zlatibroske šetnje.

Promocija zdravih stilova života je postala sastavni deo poslovanja JP „Gold gondola Zlatibor“ čija trasa je idelna lokacija za rekreaciju i oporavak. Učesnici su prošetali u dužini od oko 3 kilometra, pored Ribničkog jezera, uživajući u nesvakidašnjem planinskom pejzažu i druženju.

„Mi se trudimo da tokom cele godine podižemo svest o važnosti zdravlja, boravka u prirodi i međusobne saradnje i partnerstva i svega onoga što često zaboravimo ili uzimamo zdravo za gotovo. Naše je zadovoljstvo što imamo priliku da budemo organizatori spajanja grupa svih generacija i udruženja iz različitih oblasti. Kroz ovu akciju želimo da unapredimo svest o mentalnom i fizičkom zdravlju, kao i da vodimo računa o preventivi koja je mnogo važna. Bitno je da budemo svesni da smo u prilici da sprečimo nastanak bolesti na vreme. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti u ovoj godini i u našoj daljoj zajedničkoj saradnji.“, poručila je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

Šetnja je jednostavna fizička aktivnost sa brojnim blagotvornim efektima na zdravlje, a mogu je praktikovati sve generacije shodno svom tempu. Oni koji se pridruže šetnji uživaju u čitavom nizu pogodnosti uključujući povećanu kondiciju, poboljšano raspoloženje i povećanu društvenu interakciju sa drugim ljudima i lokalnom okolinom. Učešće je besplatno i ne zahteva posebnu opremu, što ga čini idealnim načinom za svakodnevnu aktivnost.

„Zahvaljujem se Gold gondoli sa kojom već treću godinu sarađujemo, radimo na preventivi i zajedničkim zadacima na unapređenju zdravlja žena. Danas smo uživale u rekreativnoj šetnji do Ribničkog jezera, a posle toga smo imale vežbe istezanja, dobile smo savete za zdravlje i o ishrani i podelile smo saznanja o mentalnom zdravlju.“, rekla je predsednica užičkog Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“ Slavica Simić.

Šetnji za zdravlje su se pridružuli učenici iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine kojima je podeljen edukativni materijal kako bi njihove majke u pravo vreme otišle na preventivni pregled.

Želite li da budete u toku ?