07.09.2023.

Sestrinstvo Manastira Sveta Lidija u poseti Gold gondoli

Sestrinstvo grčkog manastira Sveta Lidija iz Asprovalte boravi u Srbiji pet dana, a tokom svog boravka sastaju se sa velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve, poslanicima, predstavnicima Vlade, gradonačelnicima i predstavnicima lokalnih samouprava.

Tokom boravka na Zlatiboru sestrinstvo je imalo priliku da se provoza najdužom panoramskom gondolom na svetu - Gold gondolom. Prijatno izneneđene činjenicom da se baš u Srbiji nalazi jedno ovakvo arhitektonsko dostignuće, uz blagoslov i želju da gondola nastavi svoj put uspeha, članice sestrinstva poželele su da tokom zime ponovo dođu i opet iz kabina gondole vide sve lepote zlatiborskih zimskih pejzaža.

Sestrinstvo Manastira Sveta Lidija zbrinjavalo je, u periodu od 1991-1995. godine, preko 3.000 dece iz ratom zahvaćenih područja. Za vreme ratova, otvorena im je škola u Manastiru i dodeljene su im stipendije. Takođe, stotine dece sa Kosova i Metohije, kao i one raseljene, boravili su u Manastiru prethodnih godina. U okviru Manastira funkcioniše i prva Pravoslavna televizija, kao i najveća pravoslavna štamparija na Balkanu, u kojoj su se besplatno, kao dar srpskom narodu, štampala dela srpskih svetaca. Za svoje zasluge, Manastir je odlikovan najvećim priznanjem, Sretenjskim ordenom, a sestrinstvo je ujedno i nosilac Ordena Svetog Save prvog reda, koji im je dodelila Srpska pravoslavna crkva. 

Želite li da budete u toku ?