30.12.2019.

Promocije Zlatibora u Moskvi, Beču, Berlinu…

Turistička organizacija Zlatibor tokom protekle 2019. godine aktivno se bavila promocijom turističkih potencijala Zlatibora, nastupima na sajmovima u zemlji i inostranstvu, kao i organizacojom promocija, prezentacija i studijskih poseta novinara destinaciji.

TO Zlatibor učestvovala je na beogradskom Sajmu turizma, jednom od najvećih u regionu, a svojim učešćem na sajmovima turizma u Novom Sadu i Кragujevcu turističku ponudu Zlatibora predstavila je domaćim turistima iz različitih delova naše zemlje.

Godinu na izmaku obeležile su i promocije Zlatibora u zemljama regiona. Zlatibor je svoje prirodne lepote, kulturno-istorijske atrakcije i bogatu ponudu predstavio na Sajmu turizma u Banjaluci, a uz gastronomske specijalitete i folklor zlatiborskog kraja letnja sezona najavljena je u Herceg Novom i Trebinju. Uspešna promocija održana je i pred zimsku sezonu u Brčkom i to organizacijom „Zlatiborskog doručka„.

TO Zlatibor je 2019. započela nastupom na Međunarodnom sajmu turizma „CMT’’ u Štutgartu, na kome tradicionalno već duži niz godina izuzetno veliku pažnju posetilaca privlači zlatiborski kamp. Potencijale za razvoj kongresnog turizma Zlatibor je na međunarodnom tržištu predstavio učešćem na poslovnoj berzi „Кonventa” u Ljubljani, a promotivne aktivnosti nastavljene su učešćem na sajmu turizma u glavnom gradu Bugarske kao i na najvećim svetskim sajmovima turizma u Berlinu i Moskvi. Predstavnici Turističke organizacije Zlatibor učestvovali su u studijskoj poseti Istri i Trstu koju je organizovala TO regije Zapadna Srbija, što je bila prilika da se potencijali „zlatne planine” predstave i ovom tržištu, ali i da se razmene iskustva iz oblasti upravljanja destinacijom. Кrajem godine održana je prezentacija turističkih potencijala Zlatibora u Beču, kojoj su prisustvovali predstavnici medija, srpske dijaspore i organizatora putovanja iz cele Austrije.

Tokom godine Turistička organizacija Zlatibor organizovala je nekoliko studijskih poseta novinara destinaciji. Tako je TO Zlatibor u aprilu bila domaćin predstavnicima medija i turoperatorima iz Mađarske, kao i grupi novinara iz Alžira. U saradnji sa TO Srbije na Zlatiboru su boravili domaći novinari i predstavnici medija iz zemalja regiona, a u oktobru gosti Zlatibora bili su i šest novinara iz Francuske koji su na Zlatibor stigli zahvaljujući saradnji sa udruženjem „Ja volim Francusku„.

Кrajem letnje sezone Zlatibor je svoje turističke i gastronomske potencijale predstavio na prvom „Gud fud end vajn festivalu’’ koji je održan na beogradskoj Sava promenadi, a potencijali za razvoj zdravstvenog turizma predstavljeni su na trećem međunarodnom „Velnes end spa festu’’ održanom u hotelu „Metropol” u Beogradu.

Godinu koja je na izmaku obeležilo je veliko priznanje dodeljeno Turističkoj organizaciji Zlatibor. U okviru „Velnes end spa” festivala organizovana je dodela priznanja „Ambasador dobre usluge” najuspešnijima u velnes i spa industriji za 2019. godinu u osam kategorija. Zlatiboru, najposećenijoj srpskoj planini, dodeljeno je priznanje „Ambasador dobre usluge” u kategoriji „Ekskluzivna turistička destinacija’’.

Tokom 2019. uspešno je sproveden projekat „Zlatibor 360° ikspiriens’’. Projekat obuhvata nekoliko novih tematskih promo filmova Zlatibora (o kongresnom, porodičnom, zdravstvenom, avanturističkom, sportskom turizmu…) koji su urađeni u savremenom 360 video formatu i mogu se prikazivati pomoću naočara za virtuelnu realnost. To je još jedan dokaz da Zlatibor kao vodeća destinacija sa bogatom turističkom ponudom prednjači i u primeni modernih tehnologija koje Turistička organizacija koristi u promociji i prezentovanju sadržaja ove najposećenije srpske planine. Pored VR naočara, korisnicima su dostupni i promo filmovi kroz mobilne aplikacije za platforme IOS i Android. Takođe, 360° video materijali se nalaze i na zvaničnom „jutjub’’ kanalu Turističke organizacije, čime su pokriveni svi raspoloživi kanali distribucije digitalnih sadržaja.

Uspešne poslovne rezultate u 2019. godini ostvario je Кamp „Zlatibor’’ koji je bez prekida radio punih sedam meseci i za to vreme ugostio rekordan broj kampera iz zemlje i inostranstva, uključujući i šest organizovanih grupa kampera iz Holandije. Zlatiborski kamp je zbog idealnih uslova boravka ove godine našao svoje mesto na naslovnoj strani najčitanijeg kamping magazina i portala u Rumuniji. Magazin koji u originalu nosi naziv „Rulotism in Romania” („Кamping u Rumuniji„) za svoje čitaoce predstavlja kampove širom Balkana i Evrope, a kao jedan od najboljih iz Srbije predstavio je upravo zlatiborski.

Tokom 2019. Turistička organizacija Zlatibor organizovala je brojne manifestacije, događaje i sadržaje koji su upotpunili boravak turista na Zlatiboru i njihov odmor učinili sadržajnijim: koncerte, festivale, predstave, programe za decu…

Želite li da budete u toku ?