26.06.2022.

Održane Vidovdanske kulturne svečanosti Opštine Čajetina

I moderno doba ima svoje vitezove

Svečana dodela priznanja „Vitez Srbije“ u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti Opštine Čajetina, održana je sinoć, na Zlatiboru u Kulturnom centru.

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se 13. put pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Turističke organizacije Zlatibor i JP "Gold gondola Zlatibor".

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao istaknuti pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

"I moderno doba ima svoje vitezove. Danas ih možete poznati po hrabrosti, istrajnosti i požrtvovanosti kojom se bore za tradicionalne vrednosti u koje veruju. Čuvajmo tradiciju",rekla je Dragana Marinković primajući priznanje za najstariju i najpoznatiju emisiju tradicionalne muzike, koju uređuje, "Od zlata jabuka", Radio Beograd 2.

 Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da dodeli sedam plaketa. Plaketa Vitez srpske književnosti pripala je pesnikinji, dramskom piscu Mileni Marković, koja je primajući priznanje rekla da je vitez nastao po praslici arhangela, znači to je neko ko treba da prašta, štiti, služi, bori se. "Onda, lepo je da sam ja vitez".

Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tihomiru Staniću koji u svom obraćanju podsetio da su Laktaši, mesto gde je rođen i opština Čajetina decenijama povezani, tako da se nada da će ova nagrada doprineti da te veze, mesta rođenja i zemlje u kojoj živi ,bivati još čvršće. Govoreći stihove Branka Ćopića "Mala moja iz Bosanske Krupe", podsetio odakle je sve krenulo ,kako je započeo karijeru glumca.

Dobitnik plakete Vajar Nebojša Savović vajar,je rekao umetnici sanjaju, najuspešnijima se snovi i ostvaruju .Oni ostaljaju tragove i veliki su ako su ti tragovi neizbrisvi. "Hvala vam što ste me između snova i događanja učinili vitezom", rekao je.

Prof. dr sc. med. prim. Boško Milev, Načelnik odeljenja za gastrointestinalnu hirurgiju Klinike za opštu hirurgiju VMA specijalista opšte hirurgije izjavio je primajući priznanje da je čojstvo i junoštvo, koje krasi vitezove, svakondnevno prisutno u profesiji lekara. Spasavajući živote ljudi, zajedno sa kolegama, viteštvo je svakodnevno prisutno. Ovo priznanje je podstrek i obaveza.

"Sezona 2021/22 sa dve osvojene titule za KK Zlatibor će ostati u istoriji čajetinskog sporta", rekao je Dušan Kutlešić. "Kao kapiten koji je je predvodio saigrače do prvog mesta u Košarkaškoj ligi Srbije i ABA2 ligi smatram da smo moji saigrači i ja zajedno viteški osvojili ove nagrade, jer igrač sam to ne može da postigne."

Galens Invest Hotel "Zlatibor", kao njihova investicija, svojim sadržajima i termomineralnom vodom u velnes centru, doprinosi da se Zlatibor, kao destinacija, pozicionira na svetskoj mapi velnesa i da je dobra saradnja sa opštinom Čajetine tome itekako doprinela. "Nagrada je inspiracija da se i dalje ulaže u razvoj turizma na Zlatiboru", rekao je, primajući priznanje, generalni direktor Hotela "Zlatibor", Milosav Dunjić

Etno grupa "Trag" nastupila je u okviru programa.

Želite li da budete u toku ?