13.11.2022.

Nema ograničenja za pristup i vožnju Gold gondolom

Interesovanje medija za rad gondole i njene osobenosti ne jenjava. Danas smo ugostili ekipu Glasa Zapadne Srbije, koju su zanimale mogućnosti vožnje gondolom lica sa invaliditetom.

„Gold gondola je kapitalni projekat opštine Čajetina koji je od početka zamišljen da bude dostupan svim kategorijama ljudi, pa tako i osobama sa invaliditetom. Od početka izrade projekta Gold gondole pa do same realizacije, imali smo u vidu i posetioce koji imaju fizička ograničenja, te za to koriste pomagala, tako da smo gondolu prilagodili i njima, sa željom da im lepota zlatiborskog krajolika, duž gondole, bude lako dostupna,“ kaže Bojana Božanić, direkrorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

 

Aleksandar Radišić, paraolimpijac sa Zlatibora, je za Glas Zapadne Srbije iz prve ruke, iz kabine gondole, govorio o njenoj pristupačnosti.

„Gondola je u potpunosti dostupna osobama u invalidskim kolicima i mogu da se nesmetano provozaju njom. Širina vrata je 84 cm tako da korisnici invalidskih kolica mogu bez problema da uđu, dožive vožnju gondolom kao i da uživaju u pogledu na zlatiborske pejzaže iz jedne drugačije perspektive. Ono što je od velikog značaja, za mene, je da u samu kabinu mogu da uđem sa svojom porodicom i da zajedno provedemo vreme u razgledanju prelepe prirode,“ rekao je Aleksandar Radišić.

 „Gondola je jedna velika atrakcija za sve. Mi smo kroz projektovanje same gondole planirali da njoj mogu lako da pristupe svi pa i osobe koje imaju određene fizičke poteškoće . Ne samo što su vrata odgovarajuće širine i što kroz njih može nesmetano da se prođe, takođe i klupe mogu da se podignu unutar kabine, ukoliko je to potrebno.

Iz tog razloga kabine i sporije prolaze na stanicama, kako bi osobe u kolicima mogle lakše da im pristupe. Takodje, vodili smo računa i o roditelji sa malom decom u kolicima, kojima isto tako treba vremena i prostora za vožnju gondolom. 

U Gold gondoli u narednom periodu u planu je uređenje prostora na međustanici i na poslednjoj stanici, kako bi osobe sa invaliditetom i svi oni koji imaju kolica ili fizičke poteškoće, mogli da se nesmetano kreću i da uživaju u predivnim predelima Zlatibora i u pogledu sa visine ka Crnoj Gori i Bosni.

Na međustanici će u toku sledeće godine biti urađena i rampa za pristup osobama sa invaliditetom, a u izradi je i plan za dodatne sadržaje koji će jednim delom moći da prime posetioce svih kategorija na vrhu Tornika,“ izjavila je za Glas Zapadne Srbije Bojana Božanić direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“. 

 

Ceo prilog možete pogledati ovde.

Želite li da budete u toku ?