13.09.2023.

„Misija Halijard“ na Gold gondoli

Predstavnici Fondacije Halijard iskoristili su boravak na Zlatiboru da uživaju u vožnji najdužom gondolom na svetu. Za njih je ovo bilo nezaboravno iskustvo jer su se na jedinstven način upoznali sa prirodom zlatiborskog kraja, a pamtiće ga po nesvakidašnjem pogledu koji se pruža samo iz kabina Gold gondole. Njihovu vožnju još lepšom učinio je vidikovac sa najvišeg vrha Tornika odakle se vidi ceo Zlatibor, ali i Tara, Jahorina, Durmitor... To je za njih bila retka prilika da dožive lepote Zapadne Srbije.

Oni su posetili Zlatibor u okviru obeležavanja 79. godišnjice spasavanja američkih pilota na teritorije Srbije tokom Drugog svetskog rata. Na teritoriji Opštine Čajetine je spaseno oko 40 američkih pilota čiji potomci su imali priliku i da se upoznaju sa porodicama hrabrih Zlatiboraca. Američki gosti su posetili i OŠ „Dimitrije Tucović“ na Zlatiboru gde je održan javni čas istorije i engleskog jezika.

Misija Halijard, na srpskom poznata i kao Operacija vazdušni most, je najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu. Savezničke pilote spasila je avijacije SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su tada spasili više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aorodroma u selu Pranjani 1944. godine. Operacija Vazdušni most smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

Želite li da budete u toku ?