31.10.2022.

„Kreativne industrije – Novo lice turizma“

Za svaku turističku destinaciju je važno da se stalno razvija, unapređuje i inovirа, a pravi primer inovacije je zlatiborska Gold gondola, kaže dr Bojan Zečević, profesor Ekonomskog fakultetа u Beogradu i moderator panela pod nazivom Kreativne industrije – Novo lice turizma u okviru Međunarodnog samita mladih „Otvoreni svet“ koji je održan na Zlatiboru.

Inovacija ima efekat potpunog zaokreta, dodaje Zečević, kroz koji destinacija dobija na posebnom značaju u očima posetilaca što se desilo upravo u slučaju Gold gondole.

„Pored toga što je gondola omogućila da se dođe do sasvim drugih delova Zlatibora i da se uživa u prirodi, u marketinškom smislu posetiocima je omogućeno da se provozaju iako nisu skijaši, da vide ovu planinu iz druge perspektive i provedu divne momente na stanicama. Gondola može i da se koristi za posebne prilike i grupe posetilaca kao što je tim bilding gde mogu da se okupe i na drugačiji način dožive ovu destinaciju“, kaže Zečević.

Profesor dr Bojan Zečević, Foto: JP „Gold gondola Zlatibor“

Poslovni turizam je budućnost, a sa pojavom Gold gondole otvorene su veće mogućnosti poslovnom turisti, poručuje Dejan Bogdanov, takođe učesnik Samita mladih i direktor turističke agencije DMC VEKOL.

„Dodavanjem novih sadržaja i aktivnosti na otvorenom uz gondolu pružiće se mogućnost da poslovni turisti izaberu da dođu na Zlatibor. Strani turisti, naročito sa Zapada, moći će da dožive nešto novo i dožive Srbiju na skroz drugačiji način. Jako je važno da se održi čistoća, unapređuju usluge i da se sačuva priroda jer samo tako ćemo moći da dovedemo goste i da pokažemo Srbiju u pravom svetlu“, zaključuje Bogdanov.

Direktor turističke agencije DMC VEKOL Dejan Bogdanov, Foto: JP „Gold gondola Zlatibor“

U panelu su učestvovali i direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović i Ivan Vitorović, direktor hotela Mona.

„Veliki sportski centar sa 20 preko fudbalskih igrališta po poslednjim UEFA standardima izgradiće se u blizini hotela Tornik. Investicija od 22 miliona evra će biti realizovana uz pomoć resornog ministarstva i Vlade Republike Srbije, а gradnja će početi sledeće godine. Ja sam siguran da će to investitori prepoznati i da ćemo u narednom periodu imati otvaranje jednog ili dva hotelska lanca koja će postojeći kvalitet na turističkoj destinaciji podići na još viši nivo. To je za dobrobit ne samo Zlatibora, nego i regiona i cele Srbije“, poručio je Živanović.

Prema njegovim rečima, razvoj infrastrukture je unapredio turističku ponudu destinacije, a tome je veliki doprinos dala Gold gondola. On je naglasio da su pozitivni efekti otvaranja gondole ogromni, a najviše su uticali na cene zemljišta i kvadrata, nove investicije, kao i na privlačenje novih lanaca hotela na Zlatiboru.

Direktor TOZ Vladimir Živanović, Foto: JP „Gold gondola Zlatibor“

Želite li da budete u toku ?