05.11.2022.

Konferencija o ženskom preduzetništvu „Svako to može"

Porukom „Svako to može" Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor" podržalo je Konferenciju o ženskom preduzetništvu koju je organizovalo Udruženje građana „Zlata" u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Оpštine Čajetina. Konferencija, koja je održana danas u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru, bila je tematski podeljena na četiri oblasti kroz koje su učesnice provele predstavnice udruženja „Zlata”, Saveta za rodnu ravnopravnost i uspešne preduzetnice. Razgovaralo se o poslovnoj, emotivnoj, prodajnoj i ličnoj edukaciji.

Biznis model i delovi, digitalna prodaja, upravljanje energijama emocija i novca, balans poslovnog i privatnog života bile su neke od tema konferencije koju je otvorila Slavica Brković, predsednica Udruženje građana „Zlata”. U pozdravnom govoru, ona je naglasila da je ideja udruživanja proistekla iz spoznaje da timski rad može da donese rezultate.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina Bojana Božanić, koja je i direktorka JP „Gold gondola Zlatibor”, istakla je da je njen lični moto “da zajedno možemo sve i da zajedno možemo više”.

 - Ova konferencija je ideja koja se dugo spremala i početak jednog divnog projekta. Mi smo zajedno sa Udruženjem „Zlata” i Savetom za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina realizovali ovu konferenciju da bi se okupilo što više žena i mladih koji su na početku svog razvojnog puta i žena koje su se ostvarile u poslu. Naš je cilj da ih što više umrežimo, da im budemo veza kako bi one na jednom mestu mogle da dobiju odgovore i da budemo zajedno. Uglavnom poznajem ove žene i drago mi je što imaju šta da čuju i što ćemo u narednom periodu imati još mnogo interesantnih akcija i druženja. Ovo je samo početak našeg rada na unapređenju znanja i iskustava - rekla je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor" Bojana Božanić.

Obraćajući se učesnicama konferencije, Sladjana Vulović, ispred opštine Čajetina, rekla je da opština podržava ovakve projekte.

Marina Lazarević, preduzetnica i članica Udruženja, u okviru panela “Biznis model i delovi” rekla je da žene svoju kreativnost razvijaju kroz biznis.

- U redu je da svoje preduzetničke aktivnosti razvijate u okviru onoga u čemu ste najbolji. Posmatrajte one koji se bave istim biznisom kao i vi. Konkurencija su vam najbolji prijatelji, oni vas razvijaju. Vrednost brenda je ono o čemu treba voditi računa. Na početku poslovanja treba raditi i na biznisu i na sebi. Najčešći problem je prodaja. Da li je prodaja manipulacija? Start apovi propadaju najčešće što preduzetnice ne rade na sebi. Mora se raditi paralelno na ličnosti i razvoju biznisa. Biznis je integrativni sistem. Potrebni su analiza biznisa i individualne konsultacije – rekla je Lazarević.

Marini Lazarević je drago da ovde ima i početnica i onih koje su već u biznisu, ima i onih koji razmišljaju i bave se razlićitim delatnostima.

- To znači da je potencijal veliki i da su njima znanja zaista potrebna. Mi se trudimo da znanja i iskustva iz insotranstva prenesemo na ovaj kraj. Udruženje „Zlata” je planiralo brojne besplatne radionice, tako da je nama veliko zadovoljstvo da što više onih koji vole zlatiborski kraj i imaju šta da ponude, zajedno ojačaju žensko preduzetništvo - rekla je Marina Lazarević.

Desi Reljan je govorila o tome da li zaista morate da prodajete. Prema njenim rečima, bitni su razgovor, pregovor, nagovor i ugovor.

- Prodaja je prisutna u svakom delu naših života. To je veština da naterate druge da rade ono što vi želite, u potpunosti srećni da je to njihova želja. Ako ne saznate sta kupac traži ne možete da mu ponudite ispravnu stvar – istakla je Reljan.

Vesna Aleksić, vlasnica portala https://www.tv-shop.tv/ govorila je o digitalnoj prodaji i balansu  privatnog i poslovnog života. Naglasila je, između ostalog, važnost otvorenosti spram inovacija, te dodala da sve to treba integrisati u biznis. Istakla je i da je internet prodaja budućnost prodaje.

Upravljanje energijama emocija, novca svega što želimo tema je o kojoj je govorila dr Vesna Danilovac. Učesnicama konferencije slikovito je objasnila da je "znanje koje ne primenjujemo kao ček koji nismo unovčili".

Jedna od učesnica konferencije, Jelena Todorović, rekla je da joj saveti koje je dobila na konferenciji znače.

- Time ću da unapredm svoje poslovanje i da budem vidljivija na tržištu. Mislim da nije teško biti žena preduzetnik, vlasnik etno domaćinstva, ako volite to što radite - rekla je Jelena Todorović.

- Mi smo danas ovde rekle da svaka od nas ima sve potencijale da uradimo i ostvarimo sve ono što želimo. Cilj cele ove današnje priče je da pronađemo put kako bismo aktivirale te naše potencijale - rekla je dr Vesna Danilovac, osvrćući se na rad konferencije.

Današnja konferencija okupila je žene iz cele Srbije, koje žele da se ostvare kao preduzetnice, kao i sve one  koje smatraju da mogu doprineti daljem razvoju ženskog preduzetništva kroz razmenu iskustava, edukacije, inovacije i kreativnosti.

One su se složile s organizatorima da je dobro razvijeno preduzetništvo odlika ekonomski stabilnih tržišta, te je osnaživanje ovog sektora od ključne važnosti za dalji ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti i povećanje privrednih subjekata koji plaćaju porez.

Održavanje konferencije podržali su u Opština Čajetina, JP „Gold gondola Zlatibor", Inovacioni Biznis centar Zlatibor, Turistička organizacija Zlatibor, kao i brojni prijatelji udruženja: Turističko rekreativni kompleks Zlatibor, Hotel Buket, Stojanović delikates, Hotel Palisad, Hotel Agape, Interactive Solutions, Kraljeva voda.

Kompletan video o konferenciji „Svako to može“ možete pogledati ovde.

Želite li da budete u toku ?