23.04.2022.

Izložba "Od lakomice do Gold gondole" na Kraljevom trgu na Zlatiboru

Retrospektivna izložba fotografija pod nazivom "Od lakomice do Gold gondole" danas je postavljena na Kraljevom trgu na Zlatiboru. 

Izložbu čini 30 fotografija podeljenih prema tematskim celinama od početne ideje, izvođenja građevinski radova, pa do današnjeg izgleda zlatiborske gondole.

 Pomalo nostalgično ali sa velikim zadovoljstvom smo želeli da istaknemo koliko smo ponosni na ovaj najznačajniji i najvredniji projekat u istoriji zlatiborskog kraja. Dečački san pesnika Ljubivoja Ršumovića, kao i ideja opštinskog rukovodstva Čajetine, uz mnogo rada, truda i angažovanja čitave armije ljudi, se ostvario. Svaka fotografija priča svoju priču, verodostojno prikazujući svaki korak realizacije projekta Gold gondole. 

Danas je centar Zlatibora sa svojim vrhom Tornikom povezan najdužom jednosegmentnom panoramskom gondolom na svetu, a razdaljina od devet kilomatara s visinskom razlikom od 531m prevail se u 54 kabine za 30 minuta. Ovo je i najvredniji investicioni projekat u istoriji opštine Čajetina, vizija opštinskog rukovodstva koja se uz mnogo rada i truda ostvarila. San koji je postao java - nešto o čemu su naši preci mogli samo da sanjaju, naši savremenici su pomogli da ga realizujemo, a na poklon budućim generacijama. 

Povodom otvaranja izložbe direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić je rekla: „ Naziv lakomica je nastao kao rezultat svih ideja svih ovih godina od kako radimo na gondoli, raznih ideja koje su postojale ovde još iz prošlog veka i na osnovu svega toga imamo obrise ove današnje Gold gondole koja će svakako napredovati. Sam naziv „lakomica“ potiče od Ljubivoja Ršumovića, našeg pesnika, koji je dao naziv jednom sličnom načinu prevoza od njegove kuće u Ljubišu do škole. On je to nesebično podelio sa nama i mi smo to iskoristili upravo da pokažemo od kada datira ova ideja, kako smo mi razvijali ideju i kako smo došli do daanašnjeg izgleda gondole. Pored ovog istorijskog konteksta jako je važno da pokažemo sve ono što smo do sada radili. Ne bih se vraćala ne neke godine koje su prošle, bitno je da sada sve funkcioniše u najboljem redu ali mislim da je dosta značajno da pokažemo ljudima da je taj proces bio dug i da je, na kraju sveg,a bio uspešan ali i da je tu učestvovao veliki broj ljudi, da je tu bilo potrebno puno energije rada, truda, da se savlada čitava ova trasa od 9km, postavi sve, da danas svi budemo bezbedni u toku vožnje gondolom, da sve bude kvalitetno, na najvišem mogućem nivou. Verujem da ovaj nivo koji smo sada postigli, da je samo jedna stepenica, nekom našem putu ka novim vrhovima.“ Upitana za najteže i najlepše momente tokom realizacije ovog značajnog projekata direktorka Gold gondole je poprilično emotivno odreagovala setivši trenutka kada je dobijena prva građevinska dozvola: „Definitivno ni jednog trenutka nisam odustala od ove ideje niti sam ijednog trenutka pomislila da se ovo neće ostvariti što bih mogla da naglasim kao najvažniju stvar. Mogla bih da izdvojim trenutak kada smo dobili prvu građevinsku dozvolu, to je zaista bio jedan veoma emotivan trenutak za mene. Naravno svaka sledeće dozvola nam je donosila neke nove nade da završavamo čitav ovaj naš projekat.Svaki put kada bi nam vratili nešto iz Ministarstva, iz administracije nešto, uvek bi to bio jedan korak nazad tada bih se osećala loše – to je sve ono što je vezano za administraciju ono što nam je donosilo nešto loše. Na terenu se sve odvijalo kako treba i sve je funkcionisalo u najboljem mogućem redu.“

Još jedanput pozivamo sve posetioce i meštane Zlatibora i opštine Čajetina da danas, 23. aprila i sutra, 24. aprila 2022. prošetaju do Kraljevog trga i pogledaju izložbu „Od lakomice do Gold gondole“.


Želite li da budete u toku ?