25.01.2024.

Hrana za telo i dušu na gondoli

Ukus koji vraća u detinjstvo i budi uspomene na školske dane – to je glavni utisak posetilaca zlatiborske gondole koji su danas degustirali poparu na Torniku. U saradnji sa mlekarom „Naša Zlatka“ posluženi su kajmak, sir i organsko mleko koji su popari dali još lepši ukus. Gondola se trudi da kroz svoj rad promoviše autentičnost zlatiborskog kraja i specijalitete koji svaki put privuku veliku pažnju, a degustirajući ovo tardicionalno jelo posetioci, poslovni saradnici i prijatelji gondole su uživali u prirodi i najlepšem pogledu sa Zlatibora.

Popara važi za jedno od najpoznatijih i najjednostavnijih jela za pripremu, ali ipak nije svejedno kako se priprema. Od sastojaka su potrebni stari hleb, mleko, sir ili kajmak, mast i so. Mleko/voda se prvo zagreje dok ne provri, a zatim se nadrobi hleb i dodaju ostali sastojci koji se zajedno kuvaju na tihoj vatri. Tokom služenja se po želji mogu dodavati sir, kajmak ili nešto od mlečnih proizvoda, a mi smo poparu učinili kaloričnijom dodajući joj slaninu.

Gold gondola nudi savršen spoj doživljaja za sva čula kombinujući tradicionalna jela, umetnost, vožnju kroz planinske pejzaže, boravak u prirodi i prijateljsku atmosferu što najbolje oslikava duh zlatiborskog kraja. Posetioci na taj način imaju priliku da se, na jednom mestu, upoznju sa kulturom i običajima Zlatibora odakle nose najlepše uspomene.

Pored turističke i zabavne delatnosti, poslovanje Gold gondole karakteriše i društvena odgovornost. Cilj nam je da kroz naše usluge promovišemo domaće proizvode i lokalno preduzetništvo jer smo svesni da je naša uloga kao javnog preduzeća od velikog značaja u procesu čuvanja tradicije. Uspeli smo da pronađemo pravu meru savremenog turizma koji, bez obzira na masovnost, zahteva očuvanje kulture i prirode.

U okviru programa „Beg na sneg“ svaki drugi četvrtak tokom januara je bio rezervisan za Snežni lonac i pripremu jela iz domaće kuhinje. Posetioci su brzo zavoleli ovu uslugu i stvorili naviku dolaska na gondolu ne samo zbog vožnje, već i da provedu čitav dan jer su nas prepoznali kao turističku atrakciju koncipiranu po meri modernog turiste.

Kako je četvrtak na gondoli hrana za telo i dušu na programu zimskih aktivnosti bila je Četkica i čašica. Učesnici ove radionice su, uz tople zimske napitke, slikali na platnu uz vođstvo akademske slikarke Dancie Jevtić Šišović. Pored bajkovitog planisnkog pejzaža inspiraciji je sigurno doprinela i ukusna popara koja je ulepšala ovo zimsko po podne. 

Želite li da budete u toku ?