03.03.2023.

Gondola u skladu sa principima energetske efikasnosti

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 5. marta u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka, na temu energetske efikasnosti, 1998. u Velsu, u Austriji. Energija se svakodnevno koristi u razne svrhe, a načini na koji se ona upotrebljava bitno utiču na našu okolinu i život.

Gold gondola i svoje poslovanje zasniva na nekoliko vrednosti, od kojih je očuvanje životne sredine na prvom mestu. U susret Svetskom danu energetske efikasnost predstavljamo neke od pokrenutih inicijativa i planova u oblasti društveno odgovornog poslovanja i potpunoj energetskoj nezavisnosti. Vodeći se ovom vizijom, u toku ove godine biće postavljena solarna elektrana na krovu međustanice, ali I na vrhu Tornika, u cilju unapređenja energetske efikasnosti, uštede energije i smanjenja troškova.

Čitav prostor u neposrednoj blizini Ribničkog jezera, na trasi gondole biće uređen kao eko park sa mogućnošću korišćenja bicikala na električni pogon, kao i električnih plovila koja nemaju emisiju štetnih gasova. Ističemo i da je planirano osvetljavanje cele trase gondole reflektorima na solarni pogon. Solarnim sistemima će, u narednom periodu, biti osvetljeni i digitalizovani stubovi na kompletnoj trasi, a za dodatni ugođaj tokom noćne vožnje kabine će takođe imati osvetljenje. Vožnja će biti obogaćena led displejom sa ozvučenjem i mogućnošću dvosmerne komunikacije.

U poslednjih par godina, broj gradova koji se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora se više nego udvostručio, oslanjajući se većinski na čistu energiju, umesto na fosilna goriva.

Gold gondola je projekat koji je od početka bio planiran u skladu sa ekološkim principima i okvirima energetske efikasnosti u lokalnoj samoupravi koja teži da postane prva ekološka opština u Srbiji. Cilj nam je da budemo primer društveno odgovornog preduzeća koje pored unapređenja turističke ponude najposećenije planine Zlatibora, čuva prirodu i maksimialno koristimo energetski obnovljive resurse.

Foto: doming.rs

Želite li da budete u toku ?