20.08.2023.

Gondola je kruna organizovanog turizma na Zlatiboru

Gold gondola predstavlja projekat koji je pomerio granice turizma ne samo zlatiborskog kraja, nego i cele Srbije, pa i regiona, zaključak je grupe ambasadora iz raznih krajeva sveta koji su se vozili gondolom u okviru obeležavanja 130 godina organizovanog turizma na Zlatiboru. Među njima su bili ambasadori Rumunije, Alžira, Evropske unije, Hrvatske (Hrvatski poslovni klub), Makedonije i ostalih zemalja, kao i direktor Kolor pres grupe Robert Čoban.

Oko 20 predstavnika inostranih zemalja imali su priliku da se upoznaju sa prirodnim lepotama iz kabina najduže gondole na svetu što su okarakterisali kao nesvakidašnje iskustvo. Iako spadaju u grupu ljudi koji su obišli veći deo sveta na njih je zlatna žičara ostavila jak utisak pre svega zbog svoje dužine, ali i zbog tehničkog aspekta, prilagođenosti kabina svim kategorijama putnika, mogućnosti vožnje sa kućnim ljubimcima, kao i činjenice da je za samo dve godine rada prevezla pola miliona putnika. Najviše su istakli ekološki karakter Gold gondole koja je od početka bila građena u skladu sa prirodom i standardima zaštite Parka prirode Zlatibor što je odlika svetskih turističkih atrakcija.

„Veoma je lepo na gondoli, nešto specijalno. Daje vam najbolji pogled na celu regiju. Vidi se lepota prirode, ali i urbani deo Zlatibora“, rekao je ambasador Albanije Ilijir Boćka.

„Prvi put sam se vozila gondolom. Do sad sam samo slušala o tome, a danas doživela to fantastično iskustvo. Predivan dan, predivna vožnja, sve ono što čovek ne može ni da zamisli. Tek kada čovek ode na vrh Tornika onda vidi svu lepotu Zlatibora“, rekla je Marija Radulović iz predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Srbiji.

Kako kažu, gondola se pojavila kao „kruna“ u periodu kada Zlatibor obeležava 130 godina organizovanog turizma opravdavajući njegovu reputaciju omiljene planine u Srbiji. Poseban utisak na ambasadore ostavila je informacija da gondola od ovog leta u svojoj ponudi ima i bioskop na otvorenom, opisujući ga kao izvanrednu ideju i novi koncept boravka u prirodi.

Oni su saznali i za nove planove koji se odnose na izgradnju još dva kraka gondole, do Čigote i Pribojske Banje, što će ovaj kraj dodatno istaći na svetskoj turističkoj mapi. Nakon vožnje od centra Zlatibora do Tornika otišli su puni pozitivnih utisaka i poručili da je gondola savremena turistička atrakcija koja će tek pokazati sve svoje potencijale kroz razvoj sve specifičnije ponude i formiranje integrisanog proizvoda u regionu.

Povodom jubilarne godišnjice, na Kraljevom trgu bila je prikazana izložba „Od lakomice do gondole“ kroz koju su posetioci mogli da se upoznaju sa fazama gradnje gondole, njenim osnovnim karakteristikima, kao i novim uslugama i ponudom.

Želite li da budete u toku ?