26.06.2021.

Gold gondolom do nebeskih visina sa ruskim kosmonautima

Gold gondola je danas ugostila ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova i njegovu koleginicu Anastasju Stepanovu, kao i Aljonu Kuzmenko, predsednicu humanitarne organizacije „Unity“ sa saradnicama. Sergej Kud-Sverčkov proveo je 185 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa koje se vratio 17. aprila, a Srbija je prva zemlja koju posećuje nakon boravka u svemiru. Anastasia Stepanova je istraživač Instituta za biomedicinska istraživanja ruske Akademije nauka koja se aktivno priprema za put na Mars.

 Ovu, prvu posetu aktivnog ruskog kosmonauta Srbiji posle 52 godine Pošta Srbije organizovala je kako bi ispunila želju deci oboleloj od kancera. Mališani iz Srbije su u organizaciji Fondacije „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić“, kao autori 34 likovna rada, učestvovali u međunarodnom programu Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“ i ruske humanitarne organizacije „Jedinstvo“ (eng. Unity) koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima. Njihove snove pretočene u svemirsko odelo, ruski kosmonauti su odneli na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Tokom vožnje gondolom gosti iz Rusije su najviše komentarisali lepote zlatiborskih pejzaža,  a impresionirali su ih, kako sama dužina trase, tako i gostoprimstvo i toplina sa kojim su dočekani i ispraćeni svuda u Srbiji, a posebno na Zlatiboru.

Jednoglasno su izrazili želju da dodju ponovo tokom zime i da uživaju u skijanju i čarobnom zimskom ambijentu.

Želite li da budete u toku ?