18.05.2024.

Festival „Deca među narcisima“ završen na Gold gondoli

Naše društvo već ima buduće književnike, pesnike i slikare, poručeno je tokom 32. festivala „Deca među narcisima“ čije zatvaranje se održalo na međustanici Gold gondole. Nagrađeni su kreativni radovi starijih i mlađih osnovaca iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u oblasti poezije, proze i likovne umetnosti.

Želeći da podrži razvoj mladih talenata JP „Gold gondola Zlatibor“ je sa zadovoljstvom pružila mogućnost kreativnim „Narcisima“ da provedu nezaboravne trenutke u prirodi zajedno sa svojim vršnjacima koji su za kraj ovogodišnjeg festivala uživali u poučnoj predstavi „Garavi brod“ u izvedbi đaka OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna.

Velika srpska glumica poznata po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama, Olga Odanović, poručila je mališanima da je talenat dar od Boga, ali da je za veliki uspeh potrebno mnogo rada i upornosti.

„Živimo u takvom vremenu gde su retki primerci dece kao što ste vi, koji imate nešto da kažete da li preko slike ili kroz neku vrstu teksta. Želim da vam izrazim divljenje jer ste deca koja imaju posebna interesovanja. Čuvajte svoj talenat, radite na njemu i nikad ne dozvolite da porastete. Čuvajte to dete u sebi i kada odrastete jer to je nešto najčistije i najdivnije jer je to neprocenjivo bogatsvo. Čestitam svim učesnicima i dobitnicma ovog festivala jer „narcisi“ ste upravo vi.“, rekla je Odanović.

Gold gondola se trudi da na razne načine promoviše zdrave stilove života i afirmativne poruke naročito kada se radi o najmlađim članovima našeg društva. Prepoznajući važnost ovog tradicionalnog festivala koji otkriva nove talente, želeli smo da na naš način pružimo podršku mališanima u razvoju njihovih talenata. Na literarni konkurs stiglo je oko 400 radova, dok je za izbor najoljih likovnih radova učestvovalo oko 800 osnovaca iz zemlje i regiona. Za najbolji literarni rad nagrađen je 21 učenik, za likovni njih troje, dok je 10 dobilo pohvale, a OŠ „Prva osnovna škola Kralja Petra II“ iz Užica nagrađena je za najviše poslatih radova za konkurs.

„Uživao sam čitajuće vaše radove koji su mi poručili da književna reč živi i da je među vama, a ima i mnogo maštovitih slika koje ću pamtiti. Najvažnija je inspiracija, a ona se nalazi svuda oko nas. Slušajte sebe, čitajte i budite ono što jeste. Svi žude za nekim titulama i nagradama, a vi budite ljudi", rekao je kum festivala i pesnik Stevan Milošević.

„Kultuni centar Zlatibor u saradji sa Gold gondolom održava ovu 32. manifestaciju na Ribničkom jezeru kako biste videli koliko je Zlatibor veliki i lep i koliko je priroda lepša kada je puna dece. Ja sam sigurna za svu ovu decu da su budući pisci, pesnici i slikari i da će uspeti u svom životu.“, rekla je direktorka Kulturnog centra Zlatibor Danica Jevtić Šišović.

Učenici OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna su za kraj ovogodišnjeg druženja odigrali predstavu „Garavi brod“, po tekstu i režiji učitelja Radovana Pavlovića. Njihovi vršnjaci u publici su sa velikom pažnjom pratili radnju predstave zatvorajući festival sa poukom i porukom da je znanje najveće blago koje se ne može ukrasti.

Osim edukacije, deci su potrebni zabava i igra kako bi izrazili ono najlepše što nose u sebi, a za to je potrebno stvoriti podržavajući društveni ambijent. Kako umetnici kažu da je inspiracija svuda oko nas, mi se nadamo da su naši najmlađi posetioci sa Gold gondole poneli mnogo lepih uspomena koje će im biti inspiracija za neke od najboljih pesama, priča ili slikarskih radova.

Želite li da budete u toku ?