19.03.2024.

Edukacijom i prevencijom do kvalitetnijeg života

Pod sloganom „Svaki dan je dan žena“ Gold gondola raznim aktivnostima obeležava mart mesec koji je posvećen ženama. Kao društveno odgovorno preduzeće, mi smo svesni važnosti naše uloge u kreiranju celokupne svesti društva i poruke koju šaljemo kroz naše delovanje. Mi se trudimo da tokom cele godine promovišemo zdrave stilove života i aktivnosti na otvorenom ne samo kako bismo privukli veći broj turista, već i kako bismo pozitivnim primerima uticali na što više ljudi da promene svoje navike i unaprede kvalitet života. Svakodnevica je postala previše užurbana i stresna, a mi smo kao najbolji mogući odgovor ponudili aktivnosti i druženje u prirodi i već smo postali prepoznatljivi po brojnim sadržajima koji se odvijaju na trasi gondole kao što su: Mesec borbe protiv raka dojke, Svetski dan hodanja, Svetski dan velnesa, sezonski programi „Antistres leto na gondoli“ i „Beg na sneg“, joga, orijetniring, fitnes treninzi i razni drugi oblici sportskih i rekreativnih sadržaja.

Kao moderno preduzeće Gold gondola je koncipirana tako da brine o zdravlju svakog zaposlenog jer smo svesni važnosti uloge svakog pojedinca u sistemu. Naša posvećenost dobrom stanju radnika se ogleda kroz redovne i specijalističke lekarske preglede, dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje imaju svi zapolseni, ali i kroz edukativne radionice u saradnji sa užičkim Savetovalištem za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“. Kako bismo skrenuli pažnju javnosti na važne društvene teme i marginalizovane grupe mi se trudimo da sprovodimo različite akcije, a među njima je i kontinuirani angažman sa „Jefimijom“.

Zašto su važani redovni pregledi dojke i kako izgleda pravilan samopregled saznale su učesnice radionice u Savetovalištu „Jefimija“povodom obeležavanja 12. Nacionalnog dana borbre protiv raka dojke u Srbiji. Zaposlene iz JP „Gold gondola Zlatibor“ i KJP „Zlatibor“ su se upoznale sa prostorom i načinom funkcionisanja Savetovališta, a cilj je bio da se približi tematika raka dojke uz razbijanje predrasuda i straha.

Redovan pregled dojke i odlasci na kontrole su najbolji način da se spreči razvoj ove bolesti, a time se smanjuje i smrtnost. Međutim, razgovarajući sa stručnim timom Savetovališta „Jefimijia“ učesnice su zaključile da žene nisu dovoljno svesne ove činjenice. Razlog tome je, kako su zaključile, to što žene stavljaju sebe i svoje zdravlje u drugi plan zbog uverenja da su im prioritet porodica, deca, muž, roditelji ili posao. Još jedan od razloga slabe preventive je i strah od dijagnoze i svega onoga što sledi u procesu lečenja.

Kako bi se promenile loše navike i destruktivni obrasci ponašanja, tim za iskustvenu, psihološku i zdravstvenu podršku užičkog Savetovališta „Jefimija“ svakodnevno pruža najvažnije informacije i podršku, a veliku ulogu u tome imaju žene koje su prošle kroz iskustvo otkrivanja, lečenja i duboke promene načina života. Učesnice radionice su dobile najvažnije informacije o simptomatologiji raka dojke i detaljno su upućene u samopregled koji su uvežbale na simulatoru za samopregled dojke.

Srbija je na prvom mestu po smrtnosti u Evropi što ukazuje da se rak dojke otkriva u kasnim fazima iako je potpuno izlečiv u ranim fazama. Medicina je toliko napredovala da se kroz inovativne terapije metastatski rak može pretvoriti u hroničnu bolest.

Podsetimo da Gold gondola, kao društveno odgovorno preduzeće, svake godine u oktobru obeležava Mesec borbe protiv raka dojke organizovanjem druženja na Torniku za žene koje su pobedile ovu bolest. Osnaživanje žena u procesu dijagnostike i lečenja je od velike važnosti kako bi kroz to prošle brže i lakše, a boravak u prirodi je jedan od najboljih načina da se ove hrabre žene osnaže u procesu oporavka. JP „Gold gondola Zlatibor“ će nastaviti sa kontinuiranom promocijom zdravih stilova života koji su sastavni deo godišnjeg kalendara aktivnosti po kojima smo prepoznatljivi.

Želite li da budete u toku ?