19.02.2020.

ANALOGIJA SAVREMENIH ŽIČARA

Upoređivanjem Zlatiborske gondole sa drugim gondolama na svetu zaključili smo da sve panoramske žičare povezuje isti motiv sepektakularno panoramsko razgledanje iz komfornih kabina.

Zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama na tržišu omogućeno je da se isprate moderni turistički trendovi i konkretni zahtevi turista. Trend planinskog turizma su svakako gondole, da bi se sto jasnije istakle karakteristike Zlatiborske gondole povezaćemo je sličnostima sa Španskom Fuente De gondolom.


Fuente De Žičara

U srcu Picos de Europa, žičara Fuente De savladava visinsku razliku od 753 metra i vodi do visine od 1.823 metra nadmorske visine, za samo 4 minute brzinom od 10 m/s i pruža panoramski pogled neizmerne lepote. Takozvane tramvaj kabine prevoze 20 putnika po kabini, dužinom trase od 1.450 metara.

Početkom 2015. godine, Cantur je uložio 1,4 miliona u integralnu obnovu celog mehaničkog sistema rada žičare, ugradnjom novih motora, regulatora i upravljačkih sistema vodeće tehnologije koji je napravila kompanija Siemens.

Pored povećanja sigurnosti instalacije, kompletna obnova mašina podrazumeva poboljšanje energetske efikasnosti i optimizaciju rada žičare.

Žičara služi isključivo kao turistički sadržaj, za panoramsko razgledanje i sportski turizam za planinare i putnike sa biciklima. Moguće je kupiti kartu u jednom smeru, do vrha, a do podnožja i početne stanice se vratiti šetajući, planinareći ili biciklističkom stazom.

Za povratno putovanje postoji mogućnost izbora dve staze, teža i lakša.

Teža staza celom trasom prolazi kroz visoko planinski teren, pod visokim nagibom.

Vrh Crvenog Horkadosa je veličanstveni balkon unutar Centralnog masiva, do kojeg se dolazi sa padina, planinskom stazom koja počinje od gornje stanice žičare Fuente De. Neprocenjiva je lepota visoke planine Picos de Europa gde je vegetacija prilagođena oštrim klimatskim uslovima, kamenit pejzaž akutnih vrhova i stanište za retke alpske ptice.

Ova ruta je linearna, pa je neophodno krenuti i vraćati se istim putem. Poslednja deonica uspona na prelaz Horcados Rojos prolazi se po kamenoj stazi sa strmim padinom, a nagrada je veličanstveni pogled mada vrjedi nagraditi pogledom. Pristup do vrha rezervisan je za dobro pripremljene planinare.

Visoko planinska ruta, sa određenom tvrdoćom u svom završnom delu spada u zahtevne planinarske izazove. Potrebno je imati odgovarajuću opremu i pripremu za šetnju u tim okolnostima. U slučaju snega, leda ili magle, ova staza se izbegava. Staza je duga 14,5 km.

U instalaciji su dve kafeterije, jedna smeštena na početnoj stanici, kafeterija „Fuente De“ kapaciteta 200 ljudi i druga jedinstvene lepote u gornjoj stanici, kafeterija „El Cable“ za 150 ljudi.

Zlatiborska Gold gondola pored turističke namene ( panoramska vožnja I razgledanje ), obezbediće prevoz sportista i njihove opreme ( skijaške , biciklističke i sl.) na vrh Tornika. Šest puta je duža od žičare Fuente De ( 8,95 km ), vožnja gondolom traje 25 minuta krstarenja nad najlepšim predelima Zlatibora. Kabine prevoze 10 putnika po kabini.

Želite li da budete u toku ?