Vesti

02. August 2021
Zajednička akcija Gold gondole i Diopte
Letnja sezona na Zlatiboru u punom je jeku, a sudeći po dosadašnjim podacima, ova godina mogla bi da bude rekordna po broju domaćih i stranih turista. Većina destinacija u Srbiji beleži veliki porast poseta u odnosu na prethodnu godinu, a izuzetak nije ni Zlatibor, kao jedna od tradicionalno najpopularnijih domaćih planina. Jedan od razloga za veliku zainteresovanost turista za ovu destinaciju u Zapadnoj Srbiji, pored brojnih dešavanja, festivala i koncerata, jeste i Gold gondola – najduža gondola na svetu, koja povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik. Dužine čak devet kilometara, Gold gondola ima trasu koja prelazi preko Ribničkog jezera, pružajući posetiocima nezaboravan pogled na prirodne lepote Zlatibora, tokom vožnje koja traje 25 minuta. Završna i ujedno najviša tačka Gold gondole nalazi se na vrhu Tornik, na 1.495 metara nadmorske visine, odakle se jasno vide Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica. Od početka 2021. godine, Gold gondola prevezla je više od 110 hiljada posetilaca, dajući im prilku da Zlatibor vide iz potpuno drugog ugla. Posebnost ove atrakcije prepoznala je i DIOPTA, koja je ovog meseca pokrenula posebnu akciju P(r)ogledaj lepote Zlatibora u saradnji sa Gold gondolom – za svaku kupovinu veću od pet hiljada dinara u DIOPTA radnji na Zlatiboru (Kraljev Trg bb), kupci dobijaju vaučer za besplatnu panoramsku vožnju gondolom. Akcija traje do 31. avgusta 2021. godine. Iskoristite ovu sjajnu akciju i uživajte u lepotama Zlatibora.
16. July 2021
Završen dečji odbojkaški kamp na Zlatiboru
Juče je na Zlatiboru završen prvi međunarodni odbojkaški kamp za dečake i devojčice koji se održan od 1. do 15. jula, a koji je pokrenut kao zajednički projekat opštine Čajetina i odbojkaškog udruženja Tin Volej. Polaznici kampa bila su deca tinejdžerskog uzrasta koja su bila podeljena u dve smene. Prva smena trajala je od 1. do 8. jula.2021., i u njoj je učestvovalo 80 dece iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U drugoj smeni, od 8. do 15. jula 2021., u kampu treniralo je ukupno 120 polaznika, od čega 35 dece iz čajetinske opštine, 32 dece sa Kosova i Metohije, i 30 iz Republike Srpske, čiji je dolazak na kamp omogućila Opština Čajetina. - Opština Čajetina je u svojim strateškim planovima zacrtala da budućnost ovog mesta posveti sportu, sportistima i zdravstvenom turizmu. Imamo izuzetne potencijale zato želimo da damo svoj doprinos, da pomognemo i motivišemo decu da se bave sportom u najezdi svih poroka i izazova. Opština Čajetina će i u buduće podržavati ovakve projekte, i uvek će pomagati našu decu sa Kosova i Metohije, i iz Republike Srpske, koja žive u veoma teškim uslovima, jer je ovo za njih ogromno iskustvo, i velika sreća i radost – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. U radu prvog međunarodnog odbojkaškog kampa učestvovale su dve proslavljene srpske odbojkašice i reprezentativke, Tijana Malešević i Nataša Krsmanović, zajedno sa najboljim trenerima sa ovih prostora. Za većinu devojčica, učesnica odbojkaškog kampa, ovo je bilo prvo takvo iskustvo kao i poklon vožnja gondolom koja će im ostati, kako su mnoge izjavile, kao jedna od najlepših uspomena sa kampa.
26. June 2021
Gold gondolom do nebeskih visina sa ruskim kosmonautima
Gold gondola je danas ugostila ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova i njegovu koleginicu Anastasju Stepanovu, kao i Aljonu Kuzmenko, predsednicu humanitarne organizacije „Unity“ sa saradnicama. Sergej Kud-Sverčkov proveo je 185 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa koje se vratio 17. aprila, a Srbija je prva zemlja koju posećuje nakon boravka u svemiru. Anastasia Stepanova je istraživač Instituta za biomedicinska istraživanja ruske Akademije nauka koja se aktivno priprema za put na Mars. Ovu, prvu posetu aktivnog ruskog kosmonauta Srbiji posle 52 godine Pošta Srbije organizovala je kako bi ispunila želju deci oboleloj od kancera. Mališani iz Srbije su u organizaciji Fondacije „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić“, kao autori 34 likovna rada, učestvovali u međunarodnom programu Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“ i ruske humanitarne organizacije „Jedinstvo“ (eng. Unity) koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima. Njihove snove pretočene u svemirsko odelo, ruski kosmonauti su odneli na Međunarodnu svemirsku stanicu. Tokom vožnje gondolom gosti iz Rusije su najviše komentarisali lepote zlatiborskih pejzaža, a impresionirali su ih, kako sama dužina trase, tako i gostoprimstvo i toplina sa kojim su dočekani i ispraćeni svuda u Srbiji, a posebno na Zlatiboru. Jednoglasno su izrazili želju da dodju ponovo tokom zime i da uživaju u skijanju i čarobnom zimskom ambijentu.
1 , 2 , 3
Da li uvek želite da budete u toku?