Promocija romana za decu „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli“

26.05.2023. 12:00 - 26.05.2023. 14:00

U petak, 26. maja u Kulturnom centru Zlatibor, sa početkom u 12 časova, održaće se promocija romana za decu „Čarobni jedrenjak“ Maje Cvetković Sotirov, kao i druženje dece sa piscem u saradnji sa bibliotekom „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine.

Nakon nekoliko knjiga:“Francuska avantura“, „Dečak koji nije želeo da posadi drvo“ i „Dečak i vila“, Maja Cvetković Sotirov objavila je novi roman za decu „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli“ .

Više hiljada knjiga napisano je o životu i delu Nikole Tesle: nije mali broj onih koje se odnose na njegovo detinjstvo i koje su posvećene mlađim generacijama. Dve su ostavile poseban trag, to su knjiga Duška Radovića „Nikola Tesla – Priča o detinjstvu“ (Beograd, 1980) sa ilustracijama Duška Petričića i „Electrical Wizard-How Nikola Tesla Lit Up The World“ od Elizabet Ruš koju je ilustrovao Oliver Domingez.

Knjiga Maje Cvetković Sotirov je posve originalna iz više razloga. Po prvi put se genije predstavlja na veoma zanimljiv način: istovremeno se otvaraju mnoge savremene teme o životu i nižu se istorijske činjenice iz Tesline biografije. To jednostavno znači da će čitalac postaviti nova pitanja, kako samom sebi tako i drugima u potrazi za večitom tajnom stvaralaštva Nikole Tesle koji nam je podario toliko blagodeti, a u kojima svakodnevno uživamo.

Knjiga „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli“ postala je deo američkih škola zahvaljujući projektu „Introducing Tesla to Schools in America“ koji je nastao u saradnji Frenklinovog Instituta iz Filadelfije (jednog od najstarijih i najvećih centara za nauku u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovanog 1824.) i Tesla Science Foundation USA. Projektom rukovodi direktorka Fondacije Ašli Redfern. Takođe, knjiga se našla na spisku literature Tesla klubova koji okupljaju decu iz Amerike i decu srpske dijaspore.

Autorki je ova godina donela dva priznanja, nagradu Književnog društva Sunčani breg „Lukijan Mušicki“ iz Beograda i nagradu Društva pisaca za decu i mlade u Crnoj Gori, kao i koizdavački poduhvat sa Institutom za dečju književnost (Beograd) u vezi sa knjigom „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli“.

Organizator ove promocije je biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ u saradnji sa Kulturnim centrom Zlatibor.


Želite li da budete u toku ?