Prezentacija „pametnih gradova“ u IBC Zlatibor

06.06.2023. 10:00 - 06.06.2023. 12:00

Inovacioni biznis centar Zlatibor, uz podršku opštine Čajetina i u saradnji sa G4S kompanijom u utorak, 6. juna 2023. godine organizuju prezentaciju koncepta smart city-a. 

Koncept pametnih gradova (smart city) predstavlja nastavak tehnološkog razvoja novog doba koji podrazumeva implementaciju inovativnih elemenata, procesa i sistema sa težnjom ka apsolutnoj digitalizaciji urbanih sredina.

Ideja, koja je kod nas još uvek u razvoju, jeste da urbane celine, postignu nivo maksimalne efikasnosti, održivosti i sigurnosti spojem informatičke i komunikacijske tehnologije u različitim infrastukturnim sistemima.

Senzori, mreže, analitički alati koji prikupljaju i obrađuju različite podatke izoblasti saobraćaja, energetike, upravljanja otpadom, stanja u oblasti životne sredine, zdravstene zaštite i kvaliteta života građana čine okosnicu koncepta smart city. Ovako prikupljeni podaci predstavljaju inicijalni signal za reakciju nadležnih službi koje za rezultat treba da imaju obezbeđivanje uslova za život građana na najvišem nivou.

Edukacija u ovoj oblasti biće od pomoći i za planiranje budućnosti, ne samo pojedinca, porodice, već i aktivnosti u privredi i društvu uopšte. Poziv za učešće otvoren je za sve kompanije, udruženja građana i neformalne grupe, predstavnike državnih organa, organizacija i institucija iz svih oblasti, kao i pojedince.

Prezentacija se održava u konferencijskoj sali IBC Zlatibor, a prijave za učešće se primaju putem linka.

Želite li da budete u toku ?