“Pletiljama u čast“ u „Starom selu“ Sirogojno

10.06.2024. 16:00 - 10.06.2024. 18:00

„Pletiljama u čast“ naziv je manifestacije, autora projekta Gordane Grubješić i udruženja „Kolo Prijateljstva“, koja će se održati 10. juna u 18 časova u Muzeju na otvorenom “Staro selo” Sirogojno.

Manifestacija će biti otvorena promocijom knjige „Dobrila“ Zorana Jeremića, na engleskom jeziku, koja je izdata uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Monografija o liku i delu Dobrile Smiljanić je objvaljena 2019. Godine, kroz podršku Ministarstva kulture Srbije, kao veoma značajno izdanje Muzeja „Staro selo Sirogojno“.

Izdanje na engleskom jeziku ima za cilj da se ova dirljiva priča prenese izvan granica Srbije, jer Dobrila Vasiljević – Smiljanić je od 60 –ih godina 20. veka do danas dala neizmeran doprinos ekonomskom osnaživanju žena u seoskim područjima Zlatibora razvojem domaće radinosti, ručno pletenih džempera čime je ustanovila jedan od najbolje organizovanih primera ženskog preduzetništva i stvorila modni brend koji je i danas prepoznatljiv. NJeniizuzetni doprinosi ogledaju se u razvoju čitavog sela Sirogojna, inicijativi za izgradnju Muzeja na otvorenom ,,Staro selo“ Sirogojno, osnaživanju žena u ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti i očuvanju kulturnog nasleđa.

Uz ekskluzivni mini koncert „Prelo – Kolo Prijateljstva“, na kojem će nastupiti solisti Nacionalnog ansambla igara i pesama “Kolo” i poznati srpski umetnici, dočaraće se ambijent u kome se uz pesmu rađala inspiracija za vredno nasleđe koje su stvorile i očuvale pletilje ovog kraja.

Želite li da budete u toku ?