IX "Pesničke vatre zlatiborske"

09.10.2022. 16:00 - 09.10.2022. 19:00

Tradicionalna kulturna manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“, deveta po redu, biće održana u nedelju 9. oktobra sa početkom u 18.00 časova na Zlatiboru.

Ove godine, u slavu Molijera (400 godina od rođenja), vatru će na Šumatnom brdu, upaliti Vladimir Pištalo , dobitnik Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ za svoje celokupno književno delo, koju dodeljuje Skupština opštine Čajetina. Nakon paljena vatre na Šumatnom brdu (18.00 časova),manifestacija se nastavlja u Kulturnom centru Zlatibor (19.00 časova) gde će se u čast Molijera i dobitnika Povelje održati prigodan kulturni program.

U okviru programa učestvovaće pesnici koji borave u Beogradu na Međunarodnim susretima pisaca, a u čast Molijera publika će videti predstavu „Žorž Danden“ (režija:Nemanja Savković) u izvođenju Pozorišta  „Bora Stanković“iz Vranja.

Prva pesnička vatra, pre devet godina zapaljena je u slavu 200 godina od rođenja LJermontova, a potom je vatra paljena u čast Dantea, Šekspira, Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa (na stogodišnjicu njihove pogibije u 1. Svetskom ratu) , Vuka Stefanovića Karadžića i Desanke Maksimović, Bertolda Brehta,Čehova i Dostojevskog.

Želite li da budete u toku ?