11.04.2021.

Završena vežba Gorske službe spasavanja na Gold gondoli

Spasiti ljudski život i pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak Gorske službe spasavanja. Kako bi za to bili pripremljeni u svakom trenutku, vežbe i treninzi deo su naše svakodnevice. Danas su naši radnici, zajedno sa Gorskom službom spasavanja Srbije vežbali evakuaciju ljudi sa gondole punog kapaciteta.

„Naši spasioci redovno učestvuju na vežbama i obukama sa zahtevnim tehničkim elementima. Evakuacija sa žičara i gondola jedan je od vidova tehničkog spasavanja na kome su svi spasioci GSS-a obučeni, a sa redovnim uvežbavanjem težimo da održimo visok nivo spremnosti i utreniranosti spasilaca“, rekao je Aleksandar Ravas, spasilac Gorske službe spasavanja i vođa ove vežbe.

U evakuaciji sa gondole učestvovao je ukupno 46 spasilaca koji su za oko dva sata uspeli da bezbedno skinu i prebace na kopno sve ljude koji su se nalazili u kabinama. Učestvovali su timovi za spasavanje sa voda, kao i spasilački timovi koji su se kretali između stubova po sajli instalacije gondole, ulazili u kabine i evakuisali putnike.

„Ovo je prva vežba ovog tipa, koja uključuje direktno spasavanje putnika iz kabina gondole i periodično ćemo je ponavljati, kako bi bili ispunjeni svi bezbedonosni standardi propisani zakonom. Nama je od izuzetne važnosti da naši zaposleni, koji su bili predviđeni kao podrška na zemlji, budu potpuno osposobljeni i obučeni za svaki mogući scenario. Tehnički pregled gondole je u toku i završava se 13. aprila kada gondola kreće sa radom“, objasnio je Milomir Tucović, izvršni direktor Gold gondole.

Za evakuaciju sa Gold gondole koristila se napredna autonomna oprema za kretanje po sajli i bezbedno spuštanje putnika iz kabina u spasilačke čamce na vodi ili sigurno lokaciju na zemlji. Evakuisane putnike su prihvatali spasioci Gorske službe spasavanja i dalje ih transportovali ka centru Zlatibora.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

Želite li da budete u toku ?