05.03.2020.

9 ATRAKCIJA KOJE TREBATE OBIĆI KADA STE NA ZLATIBORU

Zlatibor je od davnina poznat kao mesto gde ljudi dolaze po zdravlje, odmor i okrepljenje, a epitet prve vazdušne banje Srbije, Zlatibor je poneo pre više od jednog veka.

Za najposećeniji planinski centar, koji je posećen tokom cele godine kažu „Zlatibor – istinska oaza mira, sklada i lepote – zahvaljujući prirodi i njenim poštovaocima izrastao je u čuveni centar planinskog, rekreativnog, lovnog, ribolovnog , poslednjih decenija, i zdravstvenog turizma.“

Sada već beleži posećenost tokom cele godine, pa samim tim ukoliko posetite ovu Zlatnu planinu, svakako odvojite vreme za obilazak impozantnih znamenitosti i atrakcija.


1. ZLATIBORSKO JEZERO

Predstavlja najslikaniji motiv ove planine, nalazi se u samom turističkom centru, a nastalo je pregrađivanjem rečice Obudojevica 1947.godine. Ukras turističkog centra i atrakcija na koju turisti prvo obrate pažnju. Projekat izgradnje jezera osmislio je poznati hidrološki inžinjer Miladin Pećinar, kome su se Zlatiborci zahvalili tako što su mu kraj jezera podigli bistu. Jezero je dugačko 150 metara i široko 50 metara, dubine do dva metra, čini jedinstvenu celinu sa lepo uređenim platoom Kraljevog trga.


2.SPOMENIK NA ŠUMATNOM BRDU

Atrakcija koju turisti vrlo rado posećuju, sastoji se od staze za pešačenje koja vodi do Spomen Obeliska na Šumatnom brdu, podignutom u sećanje na streljane partizanske ranjenike na Kraljevim vodama i Palisadu 1941.godine. Od centra je udaljen svega 5 kilometara i predstavlja ugodnu šetnju osvetljenom stazom koja je okružena prelepim livadama i pašnjacima. Pešačenjem do Spomenika ćete obnoviti energiju i napuniti pluća svežim planinskim vazduhom.


3.RIBNIČKO JEZERO

Smešteno u dolini, sa jedne strane okruženo borovom šumom, a sa drugih brdima, od turističkog centra udaljeno svega 8 kilometara, nalazi se najduže jezero na Zlatiboru. Po načinu nastanka Ribničko jezero je veštačko, dugo 2 kilometra, nastalo pregrađivanjem reke Crni Rzav. Šepuri se izuzetnom bistrinom i čistoćom vode, fenomenalnim meandrima, kao i tamnim kamenjima na njegovom dnu.


4.TORNIK

Ski centar „Tornik“ nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, najviši vrh Zlatibora. Pored živopisnog pejzaža, prirode i čistog planinskog vazduha, na Torniku možete uživati u raznim aktivnostima, kako u zimskom, tako i u letnjem periodu. Od letnjih aktivnosti ističu se: staze za pešačenje, planinski biciklizam, tjubing staza, mini golf, avantura park, karting. A od zimskih aktivnosti tu je naravno skijanje.


5.STOPIĆA PEĆINA

Od turističkog centra udaljena je 19 kilometara, a nalazi se između sela Rožanstvo i Trnava, predstavlja najveće geomorfološko čudo prirode ovoga kraja, kao i najpopularinije izletište. Ime je dobila po zaseoku Stopić, gde se i nalazi, a prema načinu nastanka spada u rečne pećine. Spada u domaće pećine sa najvećim ulazom, širine 30 metara i visine 18 metara, poseduje betonirane staze sa adekvatnim osvetljenjem tako da je za turiste svaki deo pećine lako dostupan i vidljiv. Sastoji se od pet speleomorfoloških celina: svetla dvorana, tamna dvorana, sala sa kadama, kanal sa kadama, rečni kanal. Ipak najveću pažnju privlači sala sa kadama, koja je dobila naziv po bigrenim kadama koje u njoj dominirju i predstavljaju zaštitini znak Stopića pećine.


6.GOSTILJSKI VODOPADI

Nalazi se 20 kilometara od turističkog centra , u zlatiborskom selu Gostilje, nekih 300 metara od centra sela, do vodopada vodi betonirana staza, pa je samim tim ova turistčka atrakcija učinjena dostupnom za sve posetioce. Gostiljski vodopad se nalazi na reci Vrelo, uzvodno od ušća u reku Katušnicu, visok je 20 metara, što ga svrstava među 10 najvećih vodopada u Srbiji. Posetioci bivaju imprsionirani velikim vodenim mlazom koji se survava niz krečnjačku stenu. Predstavlja najveće hidrološko čudo prirode na Zlatiboru.


7.MUZEJ NA OTVORENOM „STARO SELO“ U SIROGOJNU

Nalazi se 25 kilometara od turističkog centra u neposrednoj blizini crkve Svetih apostola Petra i Pavla, podignute 1764.godine, sa kojom čini spomenik kulture od izuzetnog značaja. Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata narodnog graditeljstva koji su preneti iz okolnih zltiborskih sela. Proces prenošenja, postavljanja i rekonstrukcije zlatiborskih brvnara u Starom selu, započet je prema projektu arhitekte Ranka Findrika i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 1980.godine. Izabrane građevine predstavljaju bogatstvo arhitekture i razvoj kulture stanovanja zlatiborskog kraja, a ujedno pokazuje društvene i privredne odnose na selu.


8.DRVENGRAD

Etno selo Drvengrad je izgrađeno u autentičnom stilu ali sa savremeno opremljenim objektima predstavlja atrakciju koju svakako trebate obići. Smešteno na razmeđi dve prelepe srpske planine Zlatibor i Tara na brdu Mećavnik, etno selo Drvengrad izgrađeno je po zamisli filmskog režisera Emira Kusturice za potrebe snimanja njegovog filma „Život je čudo“. Ulice u selu Drvengrad nose imena poznatih ličnosti iz sveta kulture i nauke. Drvengrad ima galeriju slika, biblioteku, bioskop, poslastičarnicu, restoran, prodavnicu suvenira, a mistiku i fantaziju celog sela , koje podseća na grad iz bajke, dodatno pojačavaju drvene ptice koje su postavljene na gornjem platou trga. Drvengrad je mesto održavanja međunarodnog festivala „Kustendorf“, koji je zamišljen kao mesto susreta mladih filmskih stvaralaca i studenata režije i afirmisanih svetskih reditelja i glumaca, kao i muzičkih grupa.


9.ŠARGANSKA OSMICA

Najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka, ona je remek delo svetskog industrijskog nasleđa. Građena je u periodu od 1921. do 1925.godine, projektanti su visinsku razliku od Mokre gore do Šargana (300 metara nadmorske visine, dužine 3,5 kilometara) premostili čuvenom „osmicom“ – petljom koja je duga oko 13,5 kilometara. Ćira je prvi put zahuktao 1925.godine. Godine 1999. ŽTP Beograd je započeo obnovu Šarganske osmice u turističke svrhe i do danas je čitava pružna trasa revitalizovana, sa autentičnim staničnim objektima i sa orginalnim starim vagonima. Kompozicija Nostalgija je sastavljena od dve lokomotive i tri vagona i panoramski vagon, danas je u funkciji turističke vožnje. Uz lepote mokrogorskog kraja, ovu fascinantnu železnicu i notalgičan pisak parnjače danas možemo da doživimo duh prošlih dana.


Za sve one koji su željni mira i planinskog vazduha daleko od centra, kao i one koji su željni avanture, provoda, istraživanja, planinarenja, prirode, odmora, bezbrižnosti, akcije, dešavanja, manifestacija, festivala, koncerata…, Zlatibor nudi za svakoga po nešto bez obzira na godišnje doba.

Želite li da budete u toku ?